Dr Dragan Milić o Covid-19: Da li je statistika važnija od bolesnika?

Poziv lekara od pamtiveka bio je jedan od najčasnijih kojim su se ljudi bavili.

I ta posebnost koja je prevazilazila nacionalne, rasne, verske i druge okvire najbolje se uvek ogledala kroz Hipokratovu zakletvu koja hiljadama godina unazad povezuje sve lekare sveta. U zakletvi se lekari obavezuju na privrženost svojim pacijentima, na poštovanje svojih učitelja i na bratski odnos sa svojim kolegama. I više od ovog, obavezuju se na poštovanje svih onih moralnih načela kojim su Čast, Dostojanstvo i Integritet svakog ljudskog bića neprikosnoveni. I tako, hiljadama godina lekari se bore da Život pobedi smrt, da Nada pobedi beznadje, Svetlost da pobedi tamu i da Istina i Pravda budu jači od laži i prevare…

Dom zdravlja Niš
Foto: Dom zdravlja Niš

Dr Li Wenliang iz Kine pokušao je da upozori svet još u decembru mesecu prošle godine na novu strašnu bolest koja se pojavila i koja napada pluća zbog čega je bio i uhapšen i upozoren od strane policije da ne širi „lažne“ informacije…. nisu hteli da ga čuju i ceo svet je platio skupu cenu…. ipak, on se nije predao, lečio je svoje pacijente, oboleo je od korone i preminuo… nije pristao da zgazi Istinu….

Danas polako izlazi na svetlo dana da su mnoge ustanove i zemlje u svetu svesno prikrivale i lagale o broju obolelih i preminulih od Covid-19 infekcije.

Princip koji su koristili je bio da se oboleli sa sumnjom na koronu svesno i namerno ne testiraju tako da u slučaju smrtnog ishoda nisu ulazili u „statistiku“ jer nisu imali „potvrdjenu“ koronu ili još gore, nisu prijavljivali čak ni one preminule koji su bili pozitivni već su kao uzrok smrti proglašavali neko drugo prateće hronično oboljenje! Slično kao kada bi za pacijente umrle od infarkta miokarda kao uzrok smrti proglasili šećernu bolest koju je imao a ne zakrčenje krvnih sudova. Da bi ta „statistika“ bila „dobra“ u obolele su ubrajali sve koji su primljeni na lečenje bez obzira da li su imali potvrdjenu koronu ili ne (kako bi imali što više hospitalizovanih) ali su u smrtne ishode računali samo one preminule koji su imali potvrdjenu Covid-19 infekciju ili čak ni njih sa obrazloženjem da je uzrok smrti neko drugo oboljenje (kako bi imali što manje umrlih). Ne retko, prijavljivano je onoliko smrtnih ishoda koliko je dozvoljavala unapred zacrtana i unapred već predodredjena „poželjna i prihvatljiva statistika“ (na primer 2-2.5% preminulih, svakako manje od 5% koja je od prvog dana pandemije bila projektovana ili očekivana stopa smrtnosti). Tako su neke ustanove zvanično prijavljivale 60 ili 70 umrlih od koronavirusa a da je Istina sasvim drugačija i da je umrlo preko 450 bolesnika sa koronom ili sumnjom na nju pri čemu su svi preminuli lečeni u tim novim korona centrima ili covid bolnicama. Na žalost u nekim zemljama, oboleli od korone nisu primani na lečenje u bolnicu sa obrazloženjem da imaju „lakše“ simptome i da se mogu lečiti u kućnim uslovima. Kod nekih je dolazilo do pogoršanja stanja koje se završavalo smrtnim ishodom i nikada se neće saznati koliko je bolesnika sa Covid-19 infekcijom umrlo kod svoje kuće. Za one koji su umrli u bolnici, na kraju će se znati ukupan broj umrlih jer su svi oni morali da budu prijavljeni kao preminuli od infektivne bolesti kako bi se sahranili po posebnom protokolu – u limenim sanducima.

Jedina distinkcija biće ta da li su imali potvrdjenu covid-19 infekciju ili su preminuli sa sumnjom na koronu. Kod mnogih je utvrdjeno da su pozitivni na koronavirus tek nakon sto su umrli sto znaci da nisu usli u zvanicnu “statistiku” i da su preminuli od nekog drugog “uzroka”. I tu nastaje ogroman problem jer se postavlja pitanje kako su mogli i jedni i drugi da se leče na istom mestu? Zašto oboleli nisu testirani i zašto nisu bili hospitalizovani u različitim i odvojenim odeljenjima? Da li je „statistika“ bila važnija od samih bolesnika? Prvo i osnovno pravilo u medicini je da ne možete na istom mestu lečiti zarazne i nezarane bolesnike jer će se na ovaj način zaraziti i oni koji nisu imali infekciju!

To što neke zemlje u svetu i ustanove svesno i namerno zanemaruju Istinu i ne čudi (toga je uvek bilo i biće) ali da eminenti stručnjaci ili profesori Univerziteta koji rade u tim zemljama i ustanovama učestvuju u tom prikrivanju je sramno i neprihvatljivo bez obzira koje lične lukrativne motive da imaju ili karakterološke osobine da poseduju (strah). Ceo svet je aplaudirao i pevao zdravstvenim radnicima tokom ove pandemije slaveći njihovu hrabrost. Mislim da su skrivači činjenica i Istine najviše ponizili upravo sve one koji su nesebično učestvovali u borbi protiv Covid-19 infekcije. Vrlo loša i neprihvatljiva poruka se šalje gradjanstvu i bolesnicima da ne treba verovati zdravstvenim radnicima a po mom mišljenju, još opasnije, daje se loš primer mladim lekarima i studentima medicine da su lični interesi i razlozi iznad društvenih i opštih. Iako će neki pomisliti da će skrivanjem i falsifikovanjem podataka zaštititi interese zdravstvenog sistema te zemlje, oni ga u stvarnosti žestoko urušavaju i na kraju u njega neće imati poverenja niko. Ni gradjani, ni pacijenti, ni medicinski radnici.

Sve one zemlje u svetu koje zanemare ove tragične propuste možda će, u bliskoj budućnosti, zbog ponovljene greške platiti opet visoku cenu. Možda i veću od ove sadašnje……. Ali da ne bude zabune: Hipokrat i njegova zakletva će pobediti i sada bez obzira na sve prepreke… kao što su uvek u istoriji i pobedjivali …. zato i traju hiljadama godina…

Ovaj post posvećen je svim preminulim od Covid-19 infekcije, potvrdjenim i nepotvrdjenim, umrlim kod kuće ili u bolnici, koji su ušli i koji nisu ušli u „statistiku“, kojima je pružena adekvatna medicinska pomoć i onima kojima nije…. Neka njihove duše nadju mir u Carstvu Nebeskom….

Tekst je objavljen na Facebook stranici dr Dragana Milića, direktora Klinike za kardiohirurgiju KC Niš

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Marija Stefanović: Ko to brani da se gazi trava u parku?

E ne razumem ovaj imperativ u našim gradskim parkovima:...

Sistemskim (EKO) rešenjima ka unapređenju upravljanja otpadom

Ekološki problemi, zagađenje vazduha, neodgovorno/neodrživo gazdovanje nad prirodnim resursima...

Lično Online: Živimo živote nedostojne čoveka u državi silovanih vrednosti

Čitava Srbija je silovana prostaklukom, licemerjem, nakaradnim uverenjima, lažima,...

Najnovije