Osman Balić: Šabanu Bajramoviću umesto bulevara Stočni trg?

Da li je Šaban deo naše niške, srpske, evropske ili svetske kulturne baštine?

„Pre dvadesetak godina, a zahvaljujući groznici džeza i porukama te vrste muzike, gradska vlast je donela odluku o imenovanju jedne niške ulice imenom pevača romskog porekla, Šabana Bajramovića.

Pre neki dan u medijima je osvanula vest o inicijativi građana – stanovnika te ulice o „preseljenju“ imena . Nastade muk i zbunjenost među Nišlijama i Romima u gradu pa i šire. Niš je bio administrativni, vojni i trgovinski centar različitih država i carstava kojima je, tokom svoje duge istorije, pripadao. Na prostoru današnjeg Niša,u antičkom gradu Naisu rođeni su rimski carevi Konstantin Veliki i Konstancije III ali i pevač Šaban Barjamović.

Tokom istorije, teritorijom na kojoj se današnji grad nalazi prošli su Dardanci, Tračani, Iliri, Kelti, Rimljani, Huni, Avari, a zatim i Vizantinci, Srbi, Bugari, Turci. Dođosmo i mi Romi, Jevreji, Cincari, pa i mnogi iz ruralnih delova. Uticaj različitih naroda koji su živeli na teritoriji današnjeg grada Niša primećuje se u kulturnom nasleđu grada i danas.

Da li smo kao Nišlije, posle ovakve inicijative o preseljenju ulice, „bulevara“ Šabana Bajramovića izgubili u dvadesetogodišnjoj lokalnoj pokaznoj vežbi interkulturalizma, tolerancije, trpeljivosti i građanskog vaspitanja?

Da! Izgubili smo! Pali smo svi na ispitu!

Izgubili smo od strane mediokriteta. Pobunili se mediokriteti! Oni koji su prosečni u svemu. Merne jedinice provincijalnog, malograđanskog morala, političke korektnosti i društvene prihvatljivosti. Prosečnost kao društvena bolest i korov palanačkog duha. U doba mediokritetstva ono što je nekad bilo stvar prikrivenog stida postaje predmet neskrivene javne blamaže grada.

Namerno sam na početku ovog teksta naveo delove istorije grada Niša. Posle ovakve „gradjanske inicijative“ otvara se pitanje: „Ili smo grad Niš ili smo palanka?“

Ne sme da nadvalada filozofija palanke. Ta filozofija i palanački duh se protivi svemu što je drugačije ,moderno i novo. Taj duh palanke zatvara kulturni megapolis Nais pred svetom. Taj duh je okrenut kobajagi „tradicionalnom“, a zapravo je nosilac opasnog, agresivnog šovinizma i etničkog narcizma. Taj nekontrolisani palanački duh gaji u sebi kult etničke, a u ovom slučaju urbanističke čistote koji u kasnijim fazama postaje manija i bezbednosni rizik po svakog drugačijeg. Svakog! Ne samo Roma. Pitanje je vremena.

Na odbornicima Skupštine grada je reč!“

Osman Balić; Foto: B. J. / Novinari Online

Reakcija Osmana Balića iz YUROM centra povodom preseljenja Bulevara Šabana Bajramovića

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Najnovije