Srednji šnauceri: veselje za celu porodicu
Jedna od najzahtevnijih rasa pasa koja ispunjava oštre kriterijume potencijalnih vlasnika za čuvanje psa u stanu je sigurno šnaucer.
Šnaucer vodi poreklo iz Nemačke i pojavljuju se na slikama još iz 17. veka. Šnaucer su dobili ime po svojim brkovima, schnazuer na nemačkom znači brkovi. Ljudi su ga koristili da čuva konje i da se rešava glodara.
Postoje tri vrste šnaucera. Osnovna rasa je srednji šnaucer, od koga su proistekli patuljasti i veliki šnauceri. Patuljasti su najzastupljeniji, dok se veliki retko čuvaju, iako po svom temperamentu i građi zaslužuju veću pažnju i popularnost. I dolazimo do srednjih šnaucera, koji su iz iskustva vlasnika, najbolji izbor za kućnog ljubimca.
Snažni, brzi i odani
Srednji šnaucer je odličan čuvar, snažan i brz, iako na izgled ne deluje tako. Deluje neverovatno ali srednji šnaucer, kako kažu, u potpunosti prihvata raspoloženje vlasnika i ponaša se kao da poštuje vreme vlasnika.
Srednji šnaucer je dosta energičan pas i poželjno je da ga vlasnik bar jednom dnevno istrčava.
Kao i kod svih vrsta pasa, i kod ove pasmine, postoji razlika između mužjaka i ženke.
Mužjaci imaju potrebu da dominiraju. Sa time će se vlasnik psa najverovatnije susresti kada ga izvede u šetnju. Međutim ta potreba za dominacijom je sasvim prirodna i uz odgovarajući odnos prema psu ili uz eventualnu dresuru može se držati pod kontrolom.
Za ženke kažu da su privrženije, i same po sebi nisu konkurencija mužjacima u čoporu. Veoma vole najmlađe članove porodice i odane su vlasniku.
Razigranost i privrženost porodici, posebno deci ključna je osobina ove rase. Držanje porodice a okupu u prirodi je jako interesantna odlika srednjih šnaucera i zaista je rasa koja uveseljava i unosi komadić koji nedostaje.
Ishrana srednjih šnaucera
Kada je reč o ishrani vrlo je važno da zbog svoje aktivnosti imaju raznovrsnu hranu koja zadovoljava sve njihove potrebe. Naša preporuka je Kudo hrana koja se pravi u skladu sa jedinstvenom tehnologijom hladnog presovanja.
Hladno presovanje je tehnologija koja čuva većinu neophodnih hranljivih sastojaka pošto se njome izbegava pregrejavanje i pasterizacija što garantuje veću hranljivost, bolje varenje i apsorpciju hranljivih materija.