Najpopularnije kuće za snimanje svetskih filmova i serija: Da li ih prepoznajete?

Donosimo vam listu šest najpopularnijih kuća u istoriji pop kulture, prema portalu House Beautiful, uključujući one iz filmova „Gordost i predrasude“ i „Ema“ i serija „Bridžerton“ i „Kruna“. Jedna od njih pojavila se u čak 70 ostvarenja. Sve ove raskošne palate nalaze se u Engleskoj i otvorene su za razgledanje.

6. Kraljevski polumesec (Royal Crescent), Bat, Engleska

Kuća Kraljevski polumesec

Kompleks „Kraljevski polumesec“ nalazi se u gradu Bat u Ujedinjenom Kraljevstvu u Engleskoj u grofoviji Samerset. Nalazi se 99 km zapadno od Londona i 13 km jugoistočno od Bristola. Razlikuje se od bilo koje druge kuće sa ove liste, jer je to niz od 30 kuća, koje zajedno čine oblik polumeseca. Dve od ovih 30 gradskih kuća često se pojavljuju na belom platnu, to su Muzej Kraljevskog polumeseca broj 1 i Kraljevski hotel i spa centar. Ovde su između ostalih snimljeni „Pod tuđim uticajem“, „Vojvotkinja“ i „Bridžerton“.

5. Kuća Burli (Burghley house), Stemford, Engleska

Kuća Burli

Kuća Burli nalazi se u blizini grada Stemford u grofoviji Linkolnšir i jedna je od najvećih sačuvanih kuća iz XVI veka i veličanstven je primer velikih elizabetanskih kuća „vunderkind“. Ova kuća dokaz je ambicije i vizije najmoćnijeg dvorjana, blagajnika, kraljice Elizabete I, između 1555. i 1587. godine, Lorda Vilijama Sesila. Kuća se pojavila u preko 20 ostvarenja, a neka od njih su „Gordost i predrasude“, „Elizabet: Zlatno doba“ i „Kruna“

4. Kuća Vilton (Wilton house), Vilton, Engleska

Kuća Vilton

Kuća Vilton pojavila se u skoro svakoj velikoj filmskoj adaptaciji različitih romana Džejn Ostin, uključujući filmove „Ema“ (2020), „Razum i osećajnost“ i „Gordost i predrasude“, kao i u serijama „Kruna“ i „Bridžerton“. Preko 400 godina ova engleska kuća pripada grofovima Pembrok, a o njenoj lepoti i bujnom pejzažu svedoče mnogobrojni turisti. Nalazi se u Viltonu u blizini Salizburija u Viltširu. Ova veličanstvena kuća sa svojim sjajnim sobama, uređenim parkom i dodatnih 14.000 hektara imanja nudi širok spektar lokacija za snimanje.

3. Kuća Sion (Syon house), Brentford, Engleska

Kuća Sion

Ne samo da se ova kuća pojavila u skoro 50 filmova i serija, već je takođe poslužila i kao kulisa modne revije 1999. godine koju su organizovali Versaće i De Beers. Tada su supermodeli Naomi Kembel, Amber Valeta, Kejt Mos i drugi hodali po hodnicima ovog vlastelinstva. Među gostima su bili princ Čarls, Leni Kravic, Hju Grant, Elizabet Harli i Princ. Kuća Sion vidi se u serijama „Belgravia“, „Bridžerton““, Ema“ (1996), „Poaro“, u filmu „Transformersi: Poslednji vitez“. To je jedna od poslednjih velikih kuća u Londonu i u porodici je sadašnjih vlasnika više od 400 godina.

2. Hampton Court Palata, London, Engleska

Hampton Court palata

Fanovi Netfliksove hit serije „Bridžerton“ verovatno su prepoznali Hampton Court Palatu kao spoljašnjost rezidencije kraljice Šarlot. Ovaj istorijski dom može se videti i u preko 50 drugih filmova, poput „Pirata s Kariba: U čudnijim plimama“, „Mamma Mia! Evo nas ponovo“, „Belgravia“ i „Šerlok Holms: Igra senki“. Ovo 500 godina staro zdanje delo je i Tjudorove i barokne arhitekture, a prvobitno je sagrađeno za kardinala Tomasa Volzija, glavnog ministra kralja Henrija VIII. Nekadašnja je kraljevska palata u londonskoj opštini Ričmond na Temzi. Nalazi se na samoj periferiji Londona. Poznata je i po svojim veličanstvenim baštama i lavirintu. Danas je otvorena za javnost i jedna je od najvećih londonskih turističkih atrakcija.

  1. Kuća Hatfild (Hatfield House), Hatfild, Engleska
Kuća Hatfild

Prema IMDb-u, Hetfild kuća služila je kao mesto za snimanje preko 70 produkcija, uključujući „Krunu“, „Bridžerton“, „Enolu Holms“, „Čarli i fabrika čokolade“ kao i muzički video za hit pesmu Jonas brothers „Sucker“. Vlastelinska kuća površine 75.000 kvadrata stara je više od 400 godina i otvorena je za obilazak, a od Londona je udaljena samo 45 minuta vožnje. Otkako je palata sagrađena 1611. godine, ostala je u porodici Sesil, a trenutni vlasnik je Robert Gaskon-Sesil, sedmi markiz od Salsburija.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije