Rekorder: Čovek koji je uspeo da stekne 145 akademskih diploma

Poslednjih godina nije neobično da se ljudi akademski aktiviraju i „pod stare dane“.

S pojavom brojnih fakulteta studiranje nikad nije bilo pristupačnije. Ipak, malo ko se može meriti sa čovekom iz Indije, koji je postao apsolutni rekorder po broju akademskih zvanja koje ima.

Naime, reč je o V.N. Partibanu, profesoru s Univerziteta Čenai, u Indiji, koji je za 30 godina bavljenja akademskim radom stekao čak 145 akademskih diploma i ne misli prestati s učenjem.

Prvi fakultet jedva završio, a onda…

Kako kaže, neobično akademsko putovanje započelo je još kada je upisao prvi fakultet. Tokom tih prvih studentskih godina bukvalno se borio da završi fakultet. Kako sam priznaje, bio je prilično neorganizovan. Uglavnom je učio i izlazio na pogrešne predmete, da bi na kraju došao u situaciju da jedva završi fakultet.

Nakon što ga je konačno završio, zaposlio se u indijskom Ministarstvu pravde, ali njegova želja za učenjem nije nestala.

Kad je shvatio koliko divnih predmeta ima na univerzitetima širom Indije, Partiban je odlučio da upiše i drugi fakultet. Zatim je usledio i treći, pa četvrti… Sve u svemu, danas ima čak 145 različitih diploma.

Radoznalost je učinila svoje

Kako je objasnio u intervjuu za indijske medije, nakon što je dobio prvu diplomu, osetio je želju za usavršavanjem.

Prijavljivao se za sve odseke koji su privukli njegovu pažnju i ono što je zanimljivo uvek su to bile potpuno različite oblasti. Poslednjih trideset godina on je u konstantnom procesu učenja i pripremanja ispita, te upisivanja novih fakulteta.

O svojim diplomama Partiban kaže da su one samo logičan sled svega.

Nikada nije voleo matematiku

On trenutno poseduje, između ostalog, tri mastera iz prirodnih nauka, čak osam mastera iz pravnih nauka, osam mastera iz ekonomije, devet mastera iz poslovne administracije. Na pitanje koji mu je predmet bio najteži tokom svih ovih 30 godina, Partiban bez oklevanja kaže: „Da, to je definitivno bila matematika“.

Nažalost, ovo konstantno učenje ima i neke negativne posledice po njega. S obzirom na tako intenzivnu apsorpciju različitih informacija, njegova memorija je ta koja najviše trpi. Upravo zbog toga poslednjih godina on sve teže prepoznaje poznata lica, a ne može se setiti ni rute kojom je, recimo, prošao više od 10 puta.

Bez obzira na sve, čak ni problemi sa memorijom nisu usporili Partibana. Ovaj pedesetosmogodišnjak je i profesor, koji drži predavanja iz nekoliko oblasti na nekoliko univerziteta.

Da je reč o hvale o vrednoj porodici svedoči i to da Partibana u stopu prate i njegovi ukućani. Naime, on je oženjen i otac dvoje dece, a njegova supruga sama poseduje devet akademskih diploma.

Ipak, Partiban nije Ginisov rekorder kada su diplome u pitanju. Ginisov rekord drži Lučano Bajeti, Italijan koji ima 15 univerzitetskih diploma, sa raznih univerziteta u Italiji. Trenutno se sprema za 16. diplomu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Nova oaza za ljubitelje pešačenja – Vlasina bogatija za 47 km uređenih staza

Coca-Cola sistem i UNDP inicijativom „Vlasina – čista ljubav“...

Najpopularnije kuće za snimanje svetskih filmova i serija: Da li ih prepoznajete?

Donosimo vam listu šest najpopularnijih kuća u istoriji pop...

Kuhinja koja miriše na stari Niš: Recepti na moderan način

Kad zamiriše detinjstvo Kuhinja moje baka je mirisala na stari...

Kako je počeo Hladni rat: Prvi sukob Rusa i Amerikanaca na nebu iznad Niša

Početak hladnog rata se po mnogim istoričarima dogodio nakon...

Blizanci Aleksandra i Veljko napravili robota Miroslava i osvojili prvu nagradu

Robot Miroslav uz pomoć UV lampi dezinfikuje medicinske instrumente Robot...

Najnovije