Konstantinovo raskršće: Šetnjom u okolini Niša kroz besede upoznajte istoriju grada

Akcija Planinarskog društva „Preslap“ koja je nazvana po romanu jednog od najtiražnijih savremenih srpskih književnika, Dejana Stojiljkovića,“Konstantinovo raksršće“ realizovaće se u nedelju, 2. juna 2019. godine.

Dužina trase je 16 kilometara, akcija će početi u selu Donji Matejevac, a trasa vodi do crkve Svete Petke, na spomen kompleks na brdu Čegar, i dalje preko brda Vinik, do sela Hum, na brdo i arheološko nalazište Humska čuka, i na brdo i arheološko nalazište Kremenac kod sela Rujnik.

Akcija će biti završena u Donjem Komrenu, uz besplatan ručak i kulturni program.

„Prelazak ove staze ne iziskuje prevelike napore, zbog čega pozivamo građane da se pridruže akciji i da laganom šetnjom u okolini grada Niša, upoznaju prirodno okruženje i istoriju Niša.“, kažu u Planinarskom društvu „Preslap“.

Akcija "Konstantinovo raskršće" - planinarenje, rekreacija i časovi istorije
Akcija „Konstantinovo raskršće“ – planinarenje, rekreacija i časovi istorije; Lagumi

Kao što se u romanu „Konstantinovo raskršće“, otkrivaju istorijske tajne grada na Nišavi, tako će se i na akciji „Konstantinovo raskršće“, uz pešačenje i obilazak važnih istorijskih lokaliteta, održavati prigodne istorijske besede.

Glavni predavač na akciji „Konstantinovo raskršće“ biće Vladan Stojiljković, istoričar i istraživač, brat Dejana Stojiljkovića, a uz njega, besediće i Selimir Marković Sele, neformalni domaćin spomen kompleksa na Čegru, i otac Ivan Lilić, jerej iz crkve Svetog Nikole u Humu.

Akcija „Konstantinovo raskršće“ – planinarenje, rekreacija i časovi istorije

Besede će biti održane kod crkve Svete Petke u Donjem Matejevcu, na Čegru i na Viniku, gde će Vladan Stojiljković, uz nadahnutu priču, pokazati ostatke nekadašnjih turskih tabija i ulaz u lagume koji su povezivali nišku tvrđavu i Vinik.

Takođe, Vladan Stojiljković održaće na brdu Vinik i predavanje o antikoj istoriji Niša i o oslobođenju Niša od turskog ropstva 1877/78.godine.

Akcija "Konstantinovo raskršće" - planinarenje, rekreacija i časovi istorije; Čegar sa Vinika
Akcija „Konstantinovo raskršće“ – planinarenje, rekreacija i časovi istorije; Čegar sa Vinika

Selimir Marković dočekaće učesnike akcije kod spomenika na Čegru i govoriti o čuvenom boju na Čegru iz 1809.godine.

Otac Ivan Lilić besediće o istoriji sela Hum, a Vladan Stojiljković će na Humskoj čuki predstaviti ovaj važan lokalitet, jedno od najvećih nalazišta na prelazu iz kamenog u bakarno doba. Na lokalitetu Kremenac pronađeni su ostaci još starijeg naselja, iz kamenog doba, i ovo će biti prilika da se i ovo važno mesto predstavi planinarima, rekreativcima i omladini.

Akcija "Konstantinovo raskršće" - planinarenje, rekreacija i časovi istorije; Humska čuka
Akcija „Konstantinovo raskršće“ – planinarenje, rekreacija i časovi istorije; Humska čuka

Svi zainteresovani, na ovu akciju mogu otići ili besplatno sa Planinarskom društvom „Preslap“, autobusom koji je obezbeđen uz podršku Grada Niša, ili redovnom prigradskom linijom za Knez Selo, sa silaskom u Donjem Matejevcu.

Vreme polaska i za besplatan prevoz i za prigradski prevoz je isto – u 7 sati izjutra.

Za besplatan prevoz, zbog ograničenih mesta, potrebno je prijaviti se Nenadu Stevanoviću, na telefon: 062/637-771, a ovaj autobus polazi sa parkinga kod tržnog centra „Roda“ takođe u 7 sati izjutra. Zbog služenja besplatnog ručka, potrebno je poneti pribor za jelo i porciju, dodaju organizatori.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije