Pre 89 godina na današnji dan niški tramvaj krenuo u svoju prvu vožnju

16. novembra 1930. niški tramvaj krenuo je u svoju prvu vožnju

Prošlo je tačno 89 godina otkako je prvi niški tramvaj, brzinom od 25 kilometara na sat, prošao kroz centar Niša na putu za Nišku Banju sa početne stanice kod Železničke stanice.

Pripreme za polazak tramvaja počele su 15. novembra davne 1930. godine, da bi sutradan, za tačno jedan dinar, Nišlije počele da se voze u tramvaju.

Na niškim šinama tramvaji su bili 28 godina

Tramavijem su se Nišlije vozile 28 godina, do 10. avgusta 1958. godine. Tog avgustovskog dana na poslednji krug tramvaja u Nišu, kažu dobri poznavaoci ovih prilika, došlo je da ih pozdravi blizu 20.000 ljudi koji su ih svojim pogledom ispratili na putu za večnost.

Te godine su proglašeni simbolom kapitalizma, a put u lepši i prosperitetniji život koji je nudio novi društveni poredak morao je da bude brži od tramvaja koji su zamenjeni autobusima.

Većina Nišlija bi se danas rado vratila u prošlost i grupa zaljubljenika u tramvaje godinama unazad pokušava da ih vrati na niške saobraćajnice.

Svake godine Nišlije se na dan kada je prvi tramvaj krenuo ulicama Niša, ali i kada su krenuli na poslednju vožnju, okupe ili pripreme neku manifesatciju kako bi podsetili da nikada nije kasno da se tramvaji vrate na šine.

Mlađe Nišlije i ne znaju da su niškim ulicama nekada išli tramvaji, da se čulo zvonce kojima su upozoravali pešake da se sklone sa šina, da su u toku zime kola bila zatvorena, a u vrele letnje dane otvorena kako bi građani uživali u sunčanom denu na putu do Niške Banje i bega iz grada. Kada im neko i pomene tramvaj, uglavnom pomisle na kafić u Obrenovićevoj ulici.

Tramvajski prevoz je bio sistem javnog prevoza u gradu na Nišavi čitavih 28 godina, od 16. novembra 1930. do 10. avgusta 1958. godine. Do tada su se za gradski prevoz koristile čeze i taljige, a bilo je i fijakera, pa i taksija.

Niš je tramvaje dobio od novca koji je uplatila Nemačka na ime ratnih reparacija iz Prvog svetskog rata

Suma od preko 21 miliona dinara plaćena je za postavljanje pruge, tramvaja i tramvajske stanice. Zajedno s tim, izgrađene su dve električne stanice i mreža električne energije je proširena po gradu.

Prvi tramvaji su stigli u Niš 31. decembra 1922. godine. Tramvaj se kretao od tramvajske stanice do Niške Banje. Za 28 godina, tokom upotrebe sistema, ukupno je prevezeno otprilike 7,5 miliona putnika.

TRAMVAJ 1
Wikipedia

Izgradnja tramvajske pruge i ostale infrastrukture bila je poverena češkoj kompaniji „Kolben i drugovi“ koja je postavila tramvajske koloseke, izradila remizu, dve ispravljačke stanice i postavila kontaktnu mrežu.

Radovi na izgradnji tramvajske pruge su počeli 1928. godine, pod rukovodstvom niškog preduzimača Sotira Blagojevića, a završeni su u maju 1929. godine.

Saobraćaj je zvanično uspostavljen u nedelju, 16. novembra 1930. godine. Tramvaj je išao od Železničke stanice do Niške Banje

Ukupna dužina tramvajske pruge je bila oko 12 kilometara, a vozni park se sastojao od 10 tramvajskih motornih kola i po pet zatvorenih i otvorenih prikolica.

Tramvajska pruga je bila jednokolosečna sa trinaest stanica i sekla je železničku prugu na dva mesta, kod Pirotske rampe u Ristićevoj ulici i niškobanjske rampe.

Voziti se tramvajem značio je osećaj gospodstva

U niškom tramvaju 1930. godine nije smelo da se pljuje, peva i prosi. U kola je bilo zabranjeno uvoditi pse i živinu.

U vreme kada su nabavljeni tramvaji Niš je imao 25.096 žitelja, ali su se oni, zahvaljujući svojim tramvajima osećali kao stanovnici velikih evropksih gradova.

Da bi prošao 14. kilometara na šinama, Nišlija bi se u proseku vozio i po dva sata, ali osećaj je bio gospodski.

Po ukidanju saobraćaja 1958. godine niški tramvaji nisu uništeni, već je napravljeno unikatno ekskluzivno naselje vikendica od tramvaja u Niškoj Banji.

Godine 2007. opštinske vlasti Niške Banje proglašavaju naselje od tramvaja-vikendica za ruglo i uništavaju sve tramvaje osim jednog koji čeka restauraciju i mesto u muzeju kao simbol jednog vremena koje je za nama, ali bi mnogi da se ono vrati.

Na ulicama su iz zamenili autobusu koji su, po proceni ondašnjih vlasti bili rentabilniji.

Procena je, čini se, bila pogrešna jer tramvaji u mnogim evropskim prestonicama danas predstavljaju pravu atrakciju za turiste, a niški aktivista Marjan Cvetković je u gradu priredio i izložbu fotografija tramvaja koje je ovekovačio na svojim putovanjima.

Za povratak tramvaja u grad na Nišavi zalažu se mnogi, a među njima je i Nišlija Dragan Ilić koji godinama vodi ovu borbu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Nova oaza za ljubitelje pešačenja – Vlasina bogatija za 47 km uređenih staza

Coca-Cola sistem i UNDP inicijativom „Vlasina – čista ljubav“...

Najpopularnije kuće za snimanje svetskih filmova i serija: Da li ih prepoznajete?

Donosimo vam listu šest najpopularnijih kuća u istoriji pop...

Kuhinja koja miriše na stari Niš: Recepti na moderan način

Kad zamiriše detinjstvo Kuhinja moje baka je mirisala na stari...

Kako je počeo Hladni rat: Prvi sukob Rusa i Amerikanaca na nebu iznad Niša

Početak hladnog rata se po mnogim istoričarima dogodio nakon...

Blizanci Aleksandra i Veljko napravili robota Miroslava i osvojili prvu nagradu

Robot Miroslav uz pomoć UV lampi dezinfikuje medicinske instrumente Robot...

Najnovije