Pravila i kontrola: Uvodi se obaveza šetanja pasa

Nemačka uvodi obavezu šetanja pasa

Psi moraju da se šetaju – najmanje dva puta dnevno, kaže nemačka ministarka poljoprivrede, zbog čega planira da uvede nova pravila za vlasnike pasa, piše Dojče vele.

Nemačka ministarka poljoprivrede Julija Klekner namerava da psima zagarantuje dovoljno šetnje i pažnje, ali i da uvede stroža pravila za transport domaćih životinja, odnosno kućnih ljubimaca, kao i za njihovo odgajanje. 

Ministarstvo poljoprivrede najavljuje da bi nova uredba trebalo da bude objavljena u prvim mesecima sledeće godine.

Ministarka Klekner već je pripremila nacrt, koji bi još trebalo da se usaglasi s pokrajinama i stručnim udruženjima. 

Uredba bi trebalo da, između ostalog, obavezuje vlasnike pasa da svojoj životinji obezbede najmanje dve šetnje dnevno, ukupno sat vremena, van kaveza odgajivačnica.  

„Domaće životinje nisu plišane mede – moraju se uzeti u obzir njihove potrebe“, izjavila je ministarka za nemačku agenciju dpa, a prenosi Dojče vele

Nemačka uvodi obavezu šetanja pasa
Nemačka uvodi obavezu šetanja pasa

Psi moraju dovoljno da se kreću i ne bi smeli da budu ostavljani predugo sami.

Privatni i profesionalni odgajivači morali bi da sa svojim štencima provode najmanje četiri sata dnevno, kako bi se navikli na ljude. Takođe bi trebalo da se reguliše da jedan odgajivač može istovremeno da se brine o najviše tri legla – dakle o potomstvu jedne kučke.

Vezivanje pasa, odnosno držanje pasa stalno na lancu trebalo bi u osnovi da bude zabranjeno, odnosno da se dozvoljava samo pod određenim okolnostima. 

Kontrola u nadležnosti pokrajina 

Na pitanje, kako bi sve to trebalo da se kontroliše, posebno kada je reč o privatnim vlasnicima životinja, portparolka ministarke odgovorila je da su za to nadležne pokrajinske službe. Ali, one neće sigurno da zvone kod svakog vlasnika psa na vrata i pitaju da li je prošetao svog ljubimca. To se pre svega odnosi na one koji pse drže u kavezima, dakle na odgajivačnice. 

Ministarka Julija Klekner želi takođe da propiše da transport životinja unutar Nemačke sme da traje najviše četiri i po sata, ukoliko temperature pređu 30 stepeni Celzijusa. 

„Baš tokom leta i kada su temperature visoke morali bismo da sprečimo da životinje dodatno pate. Zbog toga sprovodim stroža pravila transporta, koja nadilaze pravila na nivou Evropske unije“, odlučna je nemačka ministarka poljoprivrede. 

Pored najavljenih novih pravila, vlasnici pasa u Nemačkoj obavezni su i da plaćaju porez za svoje ljubimce. To npr. u Bonu iznosi 150 evra godišnje ukoliko imaju jednog psa – za drugog psa 192, a trećeg i svakog sledećeg 240 evra godišnje.

Porez za „opasne pse“ (pse za borbu) godišnje iznosi 780 evra – za prvog psa. Za drugog opasnog psa i svakog sledećeg 1.020 evra.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Nova oaza za ljubitelje pešačenja – Vlasina bogatija za 47 km uređenih staza

Coca-Cola sistem i UNDP inicijativom „Vlasina – čista ljubav“...

Najpopularnije kuće za snimanje svetskih filmova i serija: Da li ih prepoznajete?

Donosimo vam listu šest najpopularnijih kuća u istoriji pop...

Kuhinja koja miriše na stari Niš: Recepti na moderan način

Kad zamiriše detinjstvo Kuhinja moje baka je mirisala na stari...

Kako je počeo Hladni rat: Prvi sukob Rusa i Amerikanaca na nebu iznad Niša

Početak hladnog rata se po mnogim istoričarima dogodio nakon...

Blizanci Aleksandra i Veljko napravili robota Miroslava i osvojili prvu nagradu

Robot Miroslav uz pomoć UV lampi dezinfikuje medicinske instrumente Robot...

Najnovije