Na Bogojavljensku noć otvorite prozor i pogledajte u nebo

Veruje se da se, u gluvo doba, između 18. i 19. Januara, uoči Bogojavlјenja, na tren otvara nebo, da se krste (ukrštaju) vetrovi što duvaju zimi s onima što duvaju leti i da sva voda postaje sveta.

Ako u Bogojavlјenskoj noći u ponoć otvorite prozor i pogledate u nebo, verovatno ćete primetiti da i neko od vaših komšija radi isto. Ovo ne treba da vas čudi, reč je o prastarom pravoslavnom običaju.

Krstovdan je 18. januara, veliki hrišćanski praznik i nekada je podrazumevao veliki broj rituala i običaja, ali je danas većina njih pomerena na Bogojavlјenje.

Po hrišćanskom verovanju, 30. godine naše ere Isus Hristos je kao drvodelјa živeo sa svojim roditeljima, i pozvao je Jovana da ga krsti u reci Jordan. Po Bibliji, odmah po krštenju, a ono je obavlјeno tri puta porinjanjem u vodu, otvorilo se nebo i začuo se glas Boga Oca koji je objavio da je Isus sin njegov, a tada na rame Isusa slete Sveti Duh u obličju goluba. Ovim krštenjem je Isus označio početak svoje misije i propovedi.

Bogojavlјenje je jedan od petnaest najvećih hrišćanskih praznika.

Osim ovog, prema mišlјenju mnogih najlepšeg običaja za Bogojavlјenje, ovaj praznik karakteriše i veliki broj drugih verovanja preteklih iz davnina. Veruje se da će neudate devojke, ukoliko stave ogledalce pod jastuk 18. januara uveče sanjati muškarca za koga će se udati.

Verovalo se i da vreme na Bogojavlјenje predskazuje kakvo će vreme biti cele godine. Ako sutra bude jak mraz ili pada sneg, godina će biti rodna. Ako pak, bude vedro, biće sušna godina.

Ukoliko 19. januar bude kišovit, cele godine će biti dosta padavina i poplava.

Plivanje za Bogojavljenski krst

Gradska opština Medijana u utorak, 19. januara sa početkom u 12 sati na otvorenom bazenu SC Čair u Nišu organizuje plivanje za Bogojavljenski krst.

Plivanje za Bogojavljenski krst

Učestvuje 19 plivača, od kojih najstariji prijavljeni kandidat ima 74 godine, najmlađi 19. Za ovo takmičenje prijavila su se 23 kandidata, a pravo da učestvuju imaće oni koji dobiju zdravstvenu potvrdu o psiho-fizičkoj spremnosti.

Pobednik plivanja dobija novčanu nagradu od 30 hiljada dinara, lovorov venac, zlatan lanac i privezak. Za sve učesnike obezbeđene su prigodne nagrade.

Najveća niška opština tradicionalnu manifestaciju organizuje 15. put, ove godine u saradnji sa Niškom eparhijom, Sportskim centrom Čair, i drugim ustanovama i institucijama.

Ove godine neće biti publike i svečanih strojeva, uz poštovanje epidemioloških mera usled Covida 19.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Najnovije