Zimski uspon na atraktivni vrh Golemi Stol u okolini Babušnice

Planinarsko društvo „Preslap“ u nedelju 24. januara organizuje zimski uspon na vrh Golemi Stol na Stolskoj planini u okolini Babušnice. Ovaj vrh visok je 1239 metara.

Golemi Stol naziva se i „Olimp Babušnice“, i najaktraktivniji je, po izgledu i obliku, vrh na području opštine Babušnica i Lužničke kotline, i jedan je od najupečatljivijih u Srbiji.

Foto: Preslap

Kao što i njegov naziv govori, vrh je u obliku trpeze – „stola“, i simbolom Lužnice smatraju ga svi Lužničani – i oni koji i dalje žive u Lužničkom kraju, i oni koji žive širom Srbije i sveta.

Stolska planina prostire se u pravcu sever-jug, od Šljivovičke planine do planine Ruj, od sela Gornji Striževac do Zvonačke Banje. Njen najviši vrh je Rnjos (1274 m), iznad sela Studena, a najpoznatiji i najatraktivniji vrh je Golemi Stol.

Golemi Stol može se uočiti sa mnogih tačaka na jugu Srbije, baš zbog svog oblika, iako na jugu Srbije ima i znatno viših vrhova.

Uspon u tri etape

Na predstojećoj akciji Planinarskog društva „Preslap“, zimski uspon na Golemi Stol obaviće se iz sela Stol. Do vrha i nazad do sela Stol treba ukupno prevaliti 12 kilometara. U zavisnosti od vremenskih uslova, postoji mogućnost da se u povratku izvrši i uspon na vrh Mali Stol (954 m).

Foto: Preslap

Uspon na Golemi Stol deli se u tri etape. Do ulaska u šumu, staza je široka i ravnomernog nagiba. U drugoj trećini uspona, treba savladati strme deonice kroz šumu, na severoistočnim padinama Golemog Stola. Pri vrhu, staza opet postaje blaža. Ukoliko vreme bude lepo i sunčano, sa Golemog Stola videće se pola Srbije, a svakako i sve planine na jugu Srbije.

Silazak sa Golemog Stola odvija se istom trasom, koja je prohodna i po snegu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Najnovije