Zimski uspon na atraktivni vrh Golemi Stol u okolini Babušnice

Planinarsko društvo „Preslap“ u nedelju 24. januara organizuje zimski uspon na vrh Golemi Stol na Stolskoj planini u okolini Babušnice. Ovaj vrh visok je 1239 metara.

Golemi Stol naziva se i „Olimp Babušnice“, i najaktraktivniji je, po izgledu i obliku, vrh na području opštine Babušnica i Lužničke kotline, i jedan je od najupečatljivijih u Srbiji.

Foto: Preslap

Kao što i njegov naziv govori, vrh je u obliku trpeze – „stola“, i simbolom Lužnice smatraju ga svi Lužničani – i oni koji i dalje žive u Lužničkom kraju, i oni koji žive širom Srbije i sveta.

Stolska planina prostire se u pravcu sever-jug, od Šljivovičke planine do planine Ruj, od sela Gornji Striževac do Zvonačke Banje. Njen najviši vrh je Rnjos (1274 m), iznad sela Studena, a najpoznatiji i najatraktivniji vrh je Golemi Stol.

Golemi Stol može se uočiti sa mnogih tačaka na jugu Srbije, baš zbog svog oblika, iako na jugu Srbije ima i znatno viših vrhova.

Uspon u tri etape

Na predstojećoj akciji Planinarskog društva „Preslap“, zimski uspon na Golemi Stol obaviće se iz sela Stol. Do vrha i nazad do sela Stol treba ukupno prevaliti 12 kilometara. U zavisnosti od vremenskih uslova, postoji mogućnost da se u povratku izvrši i uspon na vrh Mali Stol (954 m).

Foto: Preslap

Uspon na Golemi Stol deli se u tri etape. Do ulaska u šumu, staza je široka i ravnomernog nagiba. U drugoj trećini uspona, treba savladati strme deonice kroz šumu, na severoistočnim padinama Golemog Stola. Pri vrhu, staza opet postaje blaža. Ukoliko vreme bude lepo i sunčano, sa Golemog Stola videće se pola Srbije, a svakako i sve planine na jugu Srbije.

Silazak sa Golemog Stola odvija se istom trasom, koja je prohodna i po snegu.

Najnovije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Film Nove mreže prikazan na Fažana media festu

Nakon premijere na otvaranju Nišville jazz teatarskog festivala, dokumentarni...

Uspeh negotinskih vinara – od snova i ljubavi do održive budućnosti

Na istoku Srbije, u neposrednoj blizini Negotina, smešten je...

Umrežavanjem do bolje komunikacije ekoloških udruženja sa lokalnom samoupravom

Formiranje mreže ekoloških udruženja pozitivan je i dobar iskorak...

SVE(T) na leđima žene-Mirjana Karanović na otvaranju Teatarskog festivala

Premijera dokumentarnog filma „ SVE(T)na leđima žene“ – o...