Putin potpisuje zakon o stvaranju nezavisnog ruskog interneta

Novi zakon omogućava Rusiji da zatvori ljude koji “ne poštuju” vladu na internetu. Cilj je da se zaštiti Rusija od stranih online ograničenja stvaranjem onoga što Kremlj zove “održiv, siguran i potpuno funkcionalan” lokalni internet.

Internet of Things
Internet ilustracija

Rusija je korak bliže stvaranju vlastitog, nezavisnog interneta – barem pravno gledano. Ruski predsednik Vladimir Putin je potpisao nove mere koje omogućavaju stvaranje nacionalne mreže. Za sada, mreža i dalje u velikoj meri ostaje teoretska, s nekoliko objavljenih praktičnih detalja.

Novi zakon omogućava Rusiji da zatvori ljude koji “ne poštuju” vladu na internetu

Zakon stupa na snagu u novembru i poziva na stvaranje centra za nadgledanje i upravljanja od strane Roskomnadzora, ruske agencije za telekomunikacije.

Državna agencija će biti zadužena za dostupnost komunikacijskih usluga u Rusiji u vanrednim situacijama. U takvim situacijama, stvara se čisto ruska mreža. Osim toga, informacije iz državnih entiteta i državnih preduzeća na internetu će biti zaštićene putem enkripcije.

Ruski internet je bio ograničen u pravcu veće domaće cenzure u poslednjih nekoliko godina. Aktivisti strahuju da bi nezavisni ruski internet uključivao stvaranje nacionalnog zaštitnog zida u kineskom stilu koji bi pratio i cenzurirao sadržaj.

Novi zakon usledio je nakon što su ruski zakonodavci napravili paket zakona u korist korisnika interneta i proširili lažne vesti. Domaće tehnologije takođe su pod pritiskom u Rusiji. Prošle godine je u zemlji zabranjena šifrovana aplikacija za slanje poruka, i blokirana je kampanje protiv nje.

Najnovije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Kompanija Better Collective: Slavimo sto pedesetog zaposlenog u Nišu

Unapređenje IT zajednice u Nišu, saradnja sa obrazovnim ustanovama,...

Počela isplata minimalca ugostiteljima i turističkom sektoru

Isplata još jedne minimalne zarade u iznosu od 30.367...

„Molnupiravir“ lek koji sprečava širenje virusa korone za jedan dan

Novi antivirusni lek „molnupiravir“ ili MK-4482/EIDD-2801, koji se uzima...

Papir odlazi u istoriju: Elektronske fakture od Nove godine 2022.

Papir izlazi iz upotrebe Elektronske fakture još su jedan korak...

Od 1. novembra obavezne zimske gume

Agencija za bezbednost saobraćaja podsetila je vozače da je...