Putin potpisuje zakon o stvaranju nezavisnog ruskog interneta

Novi zakon omogućava Rusiji da zatvori ljude koji “ne poštuju” vladu na internetu. Cilj je da se zaštiti Rusija od stranih online ograničenja stvaranjem onoga što Kremlj zove “održiv, siguran i potpuno funkcionalan” lokalni internet.

Internet of Things
Internet ilustracija

Rusija je korak bliže stvaranju vlastitog, nezavisnog interneta – barem pravno gledano. Ruski predsednik Vladimir Putin je potpisao nove mere koje omogućavaju stvaranje nacionalne mreže. Za sada, mreža i dalje u velikoj meri ostaje teoretska, s nekoliko objavljenih praktičnih detalja.

Novi zakon omogućava Rusiji da zatvori ljude koji “ne poštuju” vladu na internetu

Zakon stupa na snagu u novembru i poziva na stvaranje centra za nadgledanje i upravljanja od strane Roskomnadzora, ruske agencije za telekomunikacije.

Državna agencija će biti zadužena za dostupnost komunikacijskih usluga u Rusiji u vanrednim situacijama. U takvim situacijama, stvara se čisto ruska mreža. Osim toga, informacije iz državnih entiteta i državnih preduzeća na internetu će biti zaštićene putem enkripcije.

Ruski internet je bio ograničen u pravcu veće domaće cenzure u poslednjih nekoliko godina. Aktivisti strahuju da bi nezavisni ruski internet uključivao stvaranje nacionalnog zaštitnog zida u kineskom stilu koji bi pratio i cenzurirao sadržaj.

Novi zakon usledio je nakon što su ruski zakonodavci napravili paket zakona u korist korisnika interneta i proširili lažne vesti. Domaće tehnologije takođe su pod pritiskom u Rusiji. Prošle godine je u zemlji zabranjena šifrovana aplikacija za slanje poruka, i blokirana je kampanje protiv nje.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Pronađena devojčica iz Niša: Živa i zdrava

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su trinaestogodišnju devojčicu Tamaru...

Niš: Naprednjaci dobili najviše odbornika, slede SPS-JS i „Niš, moj grad“

Prema obrađenim rezultatima najviše glasova za lokalni parlament u...

Poslanici iz Niša koji ulaze u novi saziv Narodne skupštine

Na osnovu 93,2 odsto obrađenog uzorka, koalicija okupljena oko...

Jedinstveni slučaj da će skupština biti bez opozicije

Strani mediji o izborima u Srbiji Svetske agencije i mediji...

Najnovije