Jedinstveni slučaj da će skupština biti bez opozicije

Strani mediji o izborima u Srbiji

Svetske agencije i mediji preneli su da je Srpska napredna stranka Aleksandra Vučića ubedljivi pobednik na parlamentarnim izborima u Srbiji, a ruska agencija TAS i britanska agencija Rojters tu vest su prenele pod oznakom hitno.

Rojters ocenjuje da su glasači u velikoj meri podržali napore vladajuće koalicije za napredovanjem Srbije ka članstvu u EU, uz istovremeno održavanje snažnih veza sa Rusijom i Kinom.

Rojters, međutim, predviđa da će se buduća vlada suočiti sa većim pritiskom EU i SAD da prizna nezavisnost Kosova, što se, kako navodi, smatra ključnim potezom za regionalnu stabilnost. 

Britanska agencija navodi, pozivajući se na projekcije Ipsosa i Cesid-a, da je SNS osvojio 62,4 odsto glasova, da je SPS na putu da bude drugi sa 10,7 odsto glasova, a da je SPAS bivšeg vaterpoliste Aleksandra Šapića na putu da bude na trećem mestu, sa 4,1 odsto glasova. 

Biračka mesta bila su opremljena zaštitnim maskama i sredstvima za čišćenje ruku za oko 6,6 miliona ljudi s pravom glasa, navodi Rojters i dodaje da se očekivalo da većina ne glasa, delimično iz straha od virusa korona. 

Rojters navodi i da podaci Ipsosa i Cesid-a pokazuju da je izlaznost bila 48 odsto, a da je 2016. godine ona iznosila 56,7 odsto, te ocenjuje da je na izlaznost uticao bojkot pojedinih opozicionih stranaka, koje su tvrdile da izbori neće biti slobodni, niti fer zbog snažnog uticaja Vučića na medije. 

Američka agencija AP prenosi da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić proglasio ubedljivu pobedu svoje stranke na izborima, koji su, kako ističe, održani usred zabrinutosti zbog širenja virusa korona i bojkota, kako kaže, „velikog dela opozicije“

Navodi i da je Vučić preneo pristalicama da je SNS osvojio više od 60 odsto glasova, što je oko 190 mesta u parlamentu od 250 poslanika. AP navodi i da prvi nezvanični rezultati pokazuju da će Srbija imati jedinstvenu skupštinu, praktično bez opozicije i ističe da će u nju ući samo tri ili četiri stranke, od ukupno 21 liste koje su učestvovale na izborima. 

Američka agencija ističe da su izbori u Srbiji bili prvi opšti izbori u Evropi tokom pandemije. AP ocenjuje da je Vučić, „iako se na izborima nije birao predsednik zemlje, dominirao u kampanji preko mejnstrim medija, koje kontroliše“. Agencija navodi i da je nekoliko „glavnih opozicionih grupa“ bojkotovalo izbore, pozivajući se na nedostatak slobodnih i fer uslova glasanja i opasnosti po javno zdravlje, te da je „nekoliko manjih stranaka“ odlučilo da učestvuje na izborima, jer su smatrale da će bojkot potisnuti „ionako već marginalizovanu opoziciju“. 

Ruska agencija TAS poziva se u svojoj vesti na preliminarne podatke Centra za praćenje izbora koji pokazuju da je SNS osvojila 56,7 odsto glasova i da je izlaznost bila 50,44 odsto. 

Italijanska agencija ANSA takođe je prenela da je SNS pobedila na izborima sa 63,4 odsto osvojenih glasova, pozivajući se na prve objavljene projekcije. 

Nemački Dojče vele kaže da su ovo izbori sa najmanjom izlaznošću u poslednje tri decenije, da je bilo nepravilnosti i da je deo opozicije, pre svega onaj okupljen u Savezu za Srbiju, bojkotovao izbore smatrajući da glasanje pod nefer uslovima ide na vodenicu vlastima.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Pronađena devojčica iz Niša: Živa i zdrava

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su trinaestogodišnju devojčicu Tamaru...

Niš: Naprednjaci dobili najviše odbornika, slede SPS-JS i „Niš, moj grad“

Prema obrađenim rezultatima najviše glasova za lokalni parlament u...

Poslanici iz Niša koji ulaze u novi saziv Narodne skupštine

Na osnovu 93,2 odsto obrađenog uzorka, koalicija okupljena oko...

Najnovije