I ove godine na Dan pobede kroz Niš maršira “Besmrtni puk”

“Besmrtni puk” je tradicionalna akcija, u kojem potomci boraca protiv fašizma marširaju ulicama gradova širom Srbije nose fotografije svojih predaka, kao simbolično podsećanje na slavne dane borbe protiv fašizma povodom 74. godišnjice Velike pobede u Drugom svetskom ratu nad fašistima.

“Besmrtni puk” na obeležavanju Dan pobede 2018. godine u Nišu
“Besmrtni puk” na obeležavanju Dan pobede 2018. godine u Nišu

Ideja o maršu potekla je iz Rusije, gde je 2011. godine ulicama ruskog grada Tomska marširalo pet hiljada ljudi noseći portrete svojih predaka koji su stradali u Drugom svetskom ratu od fašista.

Istorija srpskog naroda tesno je povezana sa istorijom Rusije. Mnogi Srbi sebe smatraju delom ruskog sveta, deleći isti sistem vrednosti, priča istoričar Đorđe Bojanić.

Četvrti put zaredom  9. maja u nekoliko gradova Srbije biće organizovan marš  “Besmrtni puk“.

Besmrtni puk marširaće i u Nišu

Ovoj manifestaciji pridružio se i grad Niš, potvrdio je za portal “Srpska Istorija” zamenik gradonačelnika Niša prof. dr Miloš Banđur.

“Gradska vlast će snažno podržati manifestaciju “Besmrtni puk”, koja se u našem gradu održava duži niz godina u organizaciji društava rusko-srpskog prijateljstva i drugih patriotskih organizacija, ali tek drugi put uz učešće i podršku lokalne samouprave.”, istakao je Banđur.

Putanja marša u Nišu

Nakon svečanog polaganja venaca na spomenik poginulim sovjetskim pilotima i vojnicima ispred logora “Crveni krst”, simbolično u 12:44, “Besmrtni puk” će se poći Bulevarom “12. februar”, zatim nastaviti kejom “Mike Paligorića” pored zgrade Banovine i preko Tvrđavskog mosta stići na Trg kralja Milana gde će biti položeni venci na Spomenik oslobodiocima.

Akcija „Besmrtni puk“ inicijalno je počela u Rusiji pre desetak godina, da bi se vremenom raširila u više evropskih i svetskih gradova
Akcija Besmrtni puk počela je prvo u Rusiji, da bi se vremenom raširila u više evropskih i svetskih gradova

“Noćni vukovi” na Dan pobede sa građanima u Nišu

U maršu će organizovano učestvovati i srpski ogranak ruskog moto-kluba „Noćni vukovi“, koji će kao i svih proteklih godina, na Dan Pobede nad Fašizmom 9. maja biti u svim gradovima iz Srbije gde se marš organizuje (Beograd, Kraljevo, Užice, Kruševac, Kragujevac, Novi Sad i Niš) i time odati Čast svim precima koji su dali svoje živote za našu slobodu.

Pozivaju se veterani, patriotska udruženja Niša i Nišavskog okruaga, kao i građani i studenti da budu deo marša.

“To je najmanje što možemo da učinimo za naše pretke, da negujemo, čuvamo uspomene na naše Heroje koji su se borili u I svetskom ratu, II svetskom ratu, devedesetih kao i 1999. god.”, kaže predsednik srpskog ogranka ruskog moto-kluba „Noćni vukovi“, Saša Savić.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Amber Alert: Podrška od Nišlijke koja je za malo izbegla zlostavljanje

Zbog toga što je kao jedanaestogodišnja devojčica umalo bila...

Na današnji dan oslobođen Niš: Od turske kasabe do modernog grada

Posle pet vekova vladavine Turaka, Niš je oslobođen 11....

ZOO kutak u Kamenici organizuje novogodišnja druženja sa Deda Mrazom

U susret novogodišnjim praznicima volonteri ZOO kutka u Kamenici...

Najnovije