„WE LOVE NIŠ“ poručio hor iz Amerike i otpevali Nišku Banju (VIDEO)

Prestižni hor „Schola Cantorum“ Univerziteta u Arkanzasu iz Amerike, nedavno je prvi put nastupio u Nišu. Izvođenjem pesama na srpskom jeziku, ali i poznatim melodijama koje su doneli iz svoje domovine , umetnici su oduševili nišku publiku.

Koncert su otvorili domaćini – Akademski hor Studentskog centra Niš, predvođen dirigentom mr Zoranom Stanisavljevićem, a zatim je nastupio hor „Schola Cantorum“, koji je predvodio dirigent dr Stephen Caldwell.

Dugo su se čuli aplauzi posle svake numere koju su izveli horisti iz Amerike u holu niškog Univerziteta. Osim velikim talentom ovih  umetnika iz Amerike, publika je bila oduševljena njihovim interpretacijama tradicionalnih pesama sa našeg govornog područja i odličnim izgovorom srpskih reči.

Foto: Fakultet umetnosti Niš
Foto: Fakultet umetnosti Niš

„Mislim da je sinoćni koncert  pokazao da muzika zaista ne poznaje granice i tako lako povezuje različite kulture i narode. Prezadovoljan sam da smo ugostili takav ansambl kakav je hor Univerziteta Arkanzas „Schola Cantorum“ i izvandrednog maestra profesora Stivena Koldvela.“, navodi mr Zoran Stanisavljević, dirigent Akademskog hora SKC-a.

On dodaje da je publika mogla da čuje briljantna izvođenja kompozicija srpskih autora kao i dela američkih kompozitora.

Američki hor otpevao i „Nišku Banju“

„Sama činjenica da je ovaj ansambl odlučio da interpretira srpsku muziku čini čitav događaj veoma značajnim u okviru kulturne razmene i naravno da ovaj susret znači početak saradnje sa našim američkim prijateljima!“, zaključuje Stanisavljević.

Hor iz Amerike je na početku zapevao kompoziciju Stevana Mokranjca „Aliluja“, a zatim izveo i „Slavite gospoda“, Mokranjčevog „Kozara“ i „Heruvimsku pesmu“, ali i makedonsku  narodnu pesmu „Sedna baba na večera“, uz pratnju perkusioniste Borisa Bunjca, profesora FU.

Oni su, zatim, Nišlijama želeli da približe i amerčke kompozicije te su tako pored ostalih izveli i „The black oak tree“, „Elijah Rock“, „When I fall in love“…

Na samom kraju koncerta gosti iz Amerike su sa domaćinima – Akademskim horom Studentskog kulturnog centra Niš, zajednički otpevali i „Nišku banju“, koja je sve pristune podigla na noge. Dirigent hora iz Amerike je tada i poručio: „We love Niš“!

Inače, hor „Schola Cantorum“ Univerziteta u Arkanzasu postoji više od pola veka.

Tokom pedeset godina rada, nastupao je na brojnim takmičenjima širom sveta, a održava oko dvadeset koncerata svake akademske godine.

U Nišu su nastupili u okviru svoje internacionalne koncertne turneje po Srbiji. Oni su čitav prolećni semestar proveli proučavajući srpsku pravoslavnu ali i svetovnu i etno muziku, koju je publika čula na sinoćnjem koncertu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Gale proslavlja 65. rođendan sa velikim planovima za Old Timer Fest

Legendarni muzičar Goran Šepa, frontmen grupe Kerber, danas je...

U poljima lavande u Tamnjanici predstavljena dela srpskog viteza vajarstva

Osamnaest skulptura Nebojše Savovića krajem juna izloženo je na...

CircleArt festival: 0 posto otpada – 100 posto kulture

Udruženje za prirodu i društvo Multivox pokreće novi festival...

Najnovije