„WE LOVE NIŠ“ poručio hor iz Amerike i otpevali Nišku Banju (VIDEO)

Prestižni hor „Schola Cantorum“ Univerziteta u Arkanzasu iz Amerike, nedavno je prvi put nastupio u Nišu. Izvođenjem pesama na srpskom jeziku, ali i poznatim melodijama koje su doneli iz svoje domovine , umetnici su oduševili nišku publiku.

Koncert su otvorili domaćini – Akademski hor Studentskog centra Niš, predvođen dirigentom mr Zoranom Stanisavljevićem, a zatim je nastupio hor „Schola Cantorum“, koji je predvodio dirigent dr Stephen Caldwell.

Dugo su se čuli aplauzi posle svake numere koju su izveli horisti iz Amerike u holu niškog Univerziteta. Osim velikim talentom ovih  umetnika iz Amerike, publika je bila oduševljena njihovim interpretacijama tradicionalnih pesama sa našeg govornog područja i odličnim izgovorom srpskih reči.

Foto: Fakultet umetnosti Niš
Foto: Fakultet umetnosti Niš

„Mislim da je sinoćni koncert  pokazao da muzika zaista ne poznaje granice i tako lako povezuje različite kulture i narode. Prezadovoljan sam da smo ugostili takav ansambl kakav je hor Univerziteta Arkanzas „Schola Cantorum“ i izvandrednog maestra profesora Stivena Koldvela.“, navodi mr Zoran Stanisavljević, dirigent Akademskog hora SKC-a.

On dodaje da je publika mogla da čuje briljantna izvođenja kompozicija srpskih autora kao i dela američkih kompozitora.

Američki hor otpevao i „Nišku Banju“

„Sama činjenica da je ovaj ansambl odlučio da interpretira srpsku muziku čini čitav događaj veoma značajnim u okviru kulturne razmene i naravno da ovaj susret znači početak saradnje sa našim američkim prijateljima!“, zaključuje Stanisavljević.

Hor iz Amerike je na početku zapevao kompoziciju Stevana Mokranjca „Aliluja“, a zatim izveo i „Slavite gospoda“, Mokranjčevog „Kozara“ i „Heruvimsku pesmu“, ali i makedonsku  narodnu pesmu „Sedna baba na večera“, uz pratnju perkusioniste Borisa Bunjca, profesora FU.

Oni su, zatim, Nišlijama želeli da približe i amerčke kompozicije te su tako pored ostalih izveli i „The black oak tree“, „Elijah Rock“, „When I fall in love“…

Na samom kraju koncerta gosti iz Amerike su sa domaćinima – Akademskim horom Studentskog kulturnog centra Niš, zajednički otpevali i „Nišku banju“, koja je sve pristune podigla na noge. Dirigent hora iz Amerike je tada i poručio: „We love Niš“!

Inače, hor „Schola Cantorum“ Univerziteta u Arkanzasu postoji više od pola veka.

Tokom pedeset godina rada, nastupao je na brojnim takmičenjima širom sveta, a održava oko dvadeset koncerata svake akademske godine.

U Nišu su nastupili u okviru svoje internacionalne koncertne turneje po Srbiji. Oni su čitav prolećni semestar proveli proučavajući srpsku pravoslavnu ali i svetovnu i etno muziku, koju je publika čula na sinoćnjem koncertu.

Najnovije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

„100 godina Duška Radovića“: Monografija posvećena najčitanijem Nišliji

Povodom obeležavanja jubileja, stogodišnjice rođenja Duška Radovića, pripremljena je...

Počinju Filmski susreti uz dve svetske i nekoliko niških premijera

U zvaničnom programu 57. Festivala glumačkih ostvarenja domaćeg igranog...

Nišville jazz festival 28. put u Nišu

Nastupom Nišville ROJAZE projekt benda u glavnom programu na...