Za veći broj turista: Otvara se Vizitorski centar Cerjanske pećine

Završena je izgradnja Vizitorskog centra, tako da je jedna od najdužih pećina u Srbiji postala pristupačnija turistima.

Projekat je vredan gotovo 600.000 evra, a dobrim delom je donacija Evropske unije. Tačnije, 477 208 eura je donacija Evropske unije, a ostatak sredstava obezbedio je Grad Niš, stoji u saopštenju na zvaničnom sajtu Grada Niša.

Vizitorski centar tokom izgradnje; Foto: Grad Niš
Vizitorski centar tokom izgradnje; Foto: Grad Niš

Vizitorski centar površine 250 metara kvadratnih, kao prvi takav u Nišavskom okrugu, za buduće ljubitelje adrenalinskog sporta, spelologe, posetioce i turiste, sadrži prijemni deo sa svlačionicom-garedrobom, kafeteriju, prodavnicu suvenira, kao i administrativni deo- kancelariju.

Reč je o zajedničkom projektu Turističke organizacije Niš, Grada Sofije i Udruženja „Love and Light“ iz Montane u susednoj Bugarskoj, sve u okviru IPA programa, prekogranične saradnje Srbije i Bugarske.

Projekat ima za cilj korišćenje i promovisanje zelenog turizma obrazovno-naučnog i istorijskog nasleđa, a objektom rukovodi Direkcija za izgradnju Niša.

Svečano otvaranje Vizitarskog centra je u utorak, 21. maja 2019.

Vizitorski centar u decembru 2018. Foto: Grad Niš
Vizitorski centar u decembru 2018. Foto: Grad Niš

Inače, Cerjanska pećina je druga najduža pećina u Srbiji. Nalazi se na oko 15 kilometara od Niša, a prema procenama geologa, nastala je pre dva miliona godina.

Kraj pećine još uvek nije otkriven, a dužina istraženog dela iznosi nešto više od šest kilometara. Cerjansku pećinu je moguće posetiti samo u pratnji profesionalnih speleo vodiča i u manjim grupama.

Novi put do Cerjanske pećine i manastira Sveti Jovan

Gradska opština Pantelej u partnerstvu sa Opštinom Lom iz Bugarske realizuje projekat prekogranične saradnje, a kojim je predviđena i izgradnja preostalih 300 metara puta do Cerjanske pećine i sanira put do manastira Sveti Jovan (iz 11. veka).

Reč je o projektu “Stvaranje preduslova za bolju pristupačnost turističkim atrakcijama u Panteleju i Lomu poboljšanjem truističke infrastrukture i povećanjem broja turista”.  

U okviru ovog projekta, u Opštini Lom biće obnovljen multufunkcionalni kulturno-turistički centar na obali Dunava.

Akcija čišćenja Cerjanske pećine, Kancelarija za mlade GO Pantelej
Akcija čišćenja Cerjanske pećine, Kancelarija za mlade GO Pantelej

Lepotu Cerijanske pećine vide avanturisti

Stručnjaci smatraju da je Cerjanka nastala pre više od dva miliona godina. Ušuškana je u brdima u okolini Kameničkog visa (814 m) na oko 14 kilometara od Niša i oko dva kilometra od sela Cerja.

Ulaz u Cerjansku pećinu nalazi se na mestu poniranja Provalijske reke na 515 metara nadmorske visine. Jedna je od najdužih pećina u našoj zemlji i do sada je otkrivena u dužini od 6.025 metara, ali joj se još uvek ne zna kraj. 

Neke od podzemnih dvorana visoke su poput solitera, više od 80 metara. Jedini stanovnici pećine su slepi miševi i daždevnjaci.

Cerjanska pećina je pod zaštitom od 1955. godine a 1998. godine Zavod za zaštitu spomenika prirode 1998. godine je pećinu proglasio prirodnim dobrom prve kategorije. 

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije