Istorija Niša i nova perspektiva: Žene koje su oblikovale grad i društvo

Kako bi ženska istorija Niš oživela kroz umetnost i postala aktuelna, Udruženje Nova mreža omogućiće umetnicama sa juga i istoka Srbije da istraže i istaknu značajne ženske figure ovog grada, stvarajući tako važnu vezu između prošlosti i budućnosti. Polazna tačka u istraživanju i afirmaciji ženskog nasleđa je priručnik „Ženska istorija Niša“ istoričarke Ane Jovanović.

Pronalazak Skrivenih Priča

Okupljajući na jednom mestu priče o najznačajnijim ženama koje su obeležile prošlost Niša, istoričarka i feministkinja Ana Jovanović, osvetlila je dosad zanemarene ženske likove iz njegove istorije kroz priručnik „Ženska istorija Niša“.

„Taj kratki priručnik, odnosno kratka istorija Niša je u suštini neka polazna tačka. Do sada su se priče o nekim ženama koje su ostavile traga u istoriji Niša retko istraživale ili nisu bile dovoljno afirmisane. Neke su od njih su često bile u fokusu, poput Đuke Dinić, Nade Tomić ili Anete Andrejević, dok su druge žene ostajale u senci. Naš cilj je da pokrenemo interesovanje za te zanemarene junakinje i da ih istaknemo kao važan deo istorije grada“, ističe Ana Jovanović.

Rad na priručniku koji je objavljen 2013. godine trajao je godinu i po dana, a pronalaženje podataka o ženama koje su obeležile istoriju Niša nije bio lak zadatak. Istraživanje je uključivalo prokopavanje kroz istorijske arhive, muzejske kolekcije i lične arhive.

Istoričarka Ana Jovanović na radionici Nove mreže; Foto: B.J.

„Traženje podataka i fotografija bilo je izazovno, ali važno kako bismo oživeli ove zaboravljene priče o ženama za koje se za sada zna da su bile prve u zanimanjima koja nisu sasvim podrazumevana kao „ženska“. U publikaciji su pomenute 23 takve žene“, dodaje Jovanović.

Inspirativne Ženske Figure

Među ženama koje su našoj sagovornici posebno privukle pažnju su Hristina Bošković i Leposava Marinković, feministkinje koje su se hrabro borile za svoja uverenja u vreme kada je to bilo retko.

„Ove žene bile su pionirke u svom delovanju. Njihove priče su inspiracija za sve nas i podsećanje da je borba za prava žena trajna“, kaže Jovanović.

Borba za Prava: Onda i Sada

Ana Jovanović ističe da istorija ženskih prava nije linearna i da se izazovi i dalje javljaju.

„Otpor prema zakonima o rodnoj ravnopravnosti danas je još jedan način brisanja žena iz istorije“, objašnjava ona. „Borba za prava nikada ne prestaje i ovim projektom želimo da podsetimo na važnost nastavka te borbe.“

Projekat: Osvetljavanje Ženske Istorije

Žene su oduvek bile ključni akteri u istoriji i važno je da se njihove priče čuju i poštuju, a Nova mreža pokretanjem ovakvih tema ima za cilj da oživi i aktuelizuje žensku istoriju Niša kroz umetničke prakse.

„Projekat Nove mreže će omogućiti umetnicama da se povežu i da kroz svoje stvaralaštvo istraže i istaknu značajne ženske figure ovog grada. To je važan korak ka osvetljavanju zanemarenih priča i oblikovanju budućnosti kroz umetnost“, zaključuje istoričarka Ana Jovanović.

Projekat „Budućnost: Ženska istorija Niša kroz umetničke prakse“ koji realizuje Nova mreža dobio je podršku od strane Švajcarske vlade, u okviru projekta „Kultura za demokratiju“, koji sporovodi Hartefakt fond.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Najnovije