Saksofonista Maceo Parker na otvaranju Nišvilla

Kultni američki funk i soul-jazz saksofonista Maceo Parker nastupiće sa svojim sastavom prve večeri Nišville jazz festivala 2019, u četvrtak 8. avgusta. Svojevremeno poznat najviše po tome što je bio član čuvene duvačke linije grupe Jamesa Browna – a po mnogima i ključni član sastava „kuma soula“ – Maceo Parker se tokom poslednjih decenija sasvim zasluženo pridružio plejadi najvećih soul umetnika svih vremena sarađujući sa Princom, Ray Charlesom, Keith Richardsom, grupama, „Parliamnet Funkadelic“, „Red Hot Chili Peppers“…

Foto: Nisville promo

Veliki uspeh postigao je i njegov prvi album uživo „Life on Planet Groove” iz 1992. godine, na kojem je prvi put sarađivao sa holandskom saksofonistkinjom Candy Dulfer“. Sledeće godine Maceo je gostovao na albumu grupe De La Soul, a od kraja devedesetih je snimao i nastupao na koncertima sa Princom i njegovom pratećom grupom „New Power Generation“. Između ostalog, sa Princom je 2007. godine  nastupao na serijalu od 21 koncerta u londonskoj O2 areni, a pet godina kasnije pratio je serijal (sa takođe dvadestejednim koncertom) u Los Andjeleskom Forumu.

Na listi poznatih umetnika sa kojima je sarađivao su i Ray Charles, Keith Richards, grupama  Jane’s Addiction, Red Hot Chili Peppers, Dave Matthews Band…

Parkerov album „Rootsa & Grooves“ sa nemačkoim WDR big bendom – posveta velikom Ray  Charlesu osvojio je nagradu „Jammie“ kao najbolji džez album 2009. godine, a tri godine kasnije sa istim big bendom je snimo album „Soul Classics“.

Jula 2012 godine Maceo Parker je u Parizu dobio prestižni nagradu za životno delo „Victoires Du Jazz“. Poslednjih godine nastupa u  nesmanjenom tempu – pa godišnje održi i preko 290 koncerata širom sveta.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Gale proslavlja 65. rođendan sa velikim planovima za Old Timer Fest

Legendarni muzičar Goran Šepa, frontmen grupe Kerber, danas je...

U poljima lavande u Tamnjanici predstavljena dela srpskog viteza vajarstva

Osamnaest skulptura Nebojše Savovića krajem juna izloženo je na...

CircleArt festival: 0 posto otpada – 100 posto kulture

Udruženje za prirodu i društvo Multivox pokreće novi festival...

Najnovije