Niška Galerija nizom izložbi obeležava pola veka postojanja

Galerija savremene likovne umetnosti Niš će u sklopu obeležavavanja 50 godina postojanja i rada publici predstaviti umetnička dela iz sopstvene kolekcije. Izložbe se organizuju u Oficirskom domu, Paviljonu u Tvrđavi i u Salonu 77.

Izložbe su otvorene od 9. juna do 5. jula

Od utorka 9. juna za publiku će biti otvorene izložbe: Izbor iz Zbirke savremenog slikarstva i Zbirke savremene skulpture u Oficirskom domu (period 1970-2000) i Paviljonu u Tvrđavi (period 2000 -2020), a u Salonu 77 – Izbor iz zbirke novih medija.

Od samog osnivanja Galerije savremene likovne umetnosti Niš 1970. godine, a u okviru muzeološke delatnosti ustanove stvaran je fond umetničkih dela na osnovu strogih kriterijuma i uz ažurno praćenje aktuelnih kretanja u savremenoj umetnosti.

„Danas je po svom obimu i sadržaju to izuzetno vredna kolekcija naše novije umetnosti. Fond je formiran različitim vrstama nabavke: otkupima sa samostalnih i kolektivnih izložbi održanih u Nišu, poklonima autora, zahvaljujući Likovnoj koloniji „Sićevo“ i Grafičkoj radionici“, kaže Milica Todorović, umetnička direktorka GSLU.

GSLU obeležava 50 godina postojanja

Todorović kaže da zbirka savremenog slikarstva sadrži 584 dela, da je vrlo kompleksna i razuđena i da pruža uvid u složena i višeslojna kretanja u našem slikarstvu od početka sedamdesetih godina XX veka.

Širok je generacijski raspon zastupljenih umetnika od najstarijih (Mihailo Petrov, Peđa Milosavljević, Pavle Vasić, Ivan Tabaković, Ljubica Cuce Sokić, Milan Konjović, Boža Ilić… ) i umetnika koji su tokom pedesetih godina stupila na našu umetničku scenu ( Miodrag Mića Popović, Stojan Ćelić, Miodrag Protić, Petar Omčikus, Kosa Bokšan, Bata Mihajlović, Zoran Pavlović,Mladen Srbinović…) preko niza potonjih generacija, do mladih umetnika.

„Izložba će sadržati izbor od pedesetak slika a pored pomenutih umetnika biće zastupljena i dela Bore Iljovskog, Todora Stevanovića, Radomira Damnjanovića Damnjana, Radomira Reljića, Marije Dragojlović, Milete Prodanovića, Miška Pavlovića,Mihaela Milunovića i drugih“, kaže Todorović.

Zbirka savremene skulpture danas ima 60 dela, a na izložbi će biti prikazano 27.

O GSLU

Galerija savremene likovne umetnosti Niš je osnovana 9. juna 1970. godine, kao prva samostalna ustanova kulture te vrste na teritoriji centralne Srbije. Prvi direktor Galerije bio je dr Lazar Trifunović a prvi predsednik Umetničkog saveta akademik Ivan Tabaković.

Osnovni segmenti aktivnosti Galerije su izložbeni, muzeološki i izdavačno-informativni. Pored toga Galerija organizuje i dve internacionalne manifestacije: Likovnu koloniju „Sićevo“ i Grafičku radionicu.

GSLU je od osnivanja do kraja 2019. godine u sva tri svoja izložbena prostora u Nišu priredila ukupno 1286 izložbi ( 1194 izložbe nacionalne i 92 izložbe strane umetnosti) i pedesetak izložbi u drugim sredinama a na osnovu međugalerijske saradnje ( 6 u inostranstvu, 4 u gradovima bivše Jugoslavije i četrdesetak u mnogim gradovima Srbije).

Deo postavke u Oficirskom domu

U izložbenim programima GSLU Niš dominiraju samostalne izložbe umetnika, po zastupljenosti slede zatim kolektivne izložbe i autorske izložbe kustosa.

GSLU Niš je nezaobilazna stavka u profesionalnim biografijama mnogih umetnika i lider među srodnim ustanovama u zemlji po broju organizovanih izložbi za pedeset godina postojanja.

Iako najmlađa i najmalobrojnija ustanova kulture u Nišu, Galerija savremene likovne umetnosti je svojom obimnom i značajnom izložbenom i muzeološkom aktivnošću bitno doprinela usponu Niša na mapi kulturnih centara u zemlji, istovremeno posmatrano u nacionalnom okviru, doprinos ove ustanove prezentovanju, proučavanju, čuvanju i zaštiti dela savremene umetnosti, više je nego dragocen.

Obeležavajući jubilej Galerija prirema i obimnu monografiju koja će pored tekstova o istorijatu i celokupnoj aktivnosti ustanove sadržati i popis svih izložbi organizovanih do sada kao i popis celokupnog fonda umetničkih dela.

Monografija će biti ilustrovana sa više od sto dokumentarnih fotografija i reprodukcijama dela iz kolekcije a njena promocija predviđena je za septembar.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Gale proslavlja 65. rođendan sa velikim planovima za Old Timer Fest

Legendarni muzičar Goran Šepa, frontmen grupe Kerber, danas je...

U poljima lavande u Tamnjanici predstavljena dela srpskog viteza vajarstva

Osamnaest skulptura Nebojše Savovića krajem juna izloženo je na...

CircleArt festival: 0 posto otpada – 100 posto kulture

Udruženje za prirodu i društvo Multivox pokreće novi festival...

40 godina posle: Sećanje na novi talas i generaciju bez budućnosti

Dve godine nakon Beograda, Ljubljane i Zagreba i Niš...

Najnovije