Zašto je Narodno pozorište u Nišu osvetljeno narandžasto?

Narodno pozorište u Nišu osvetljeno u bojama obolelih od multipla skleroze

Na Međunarodni dan obolelih od multipla skleroze, 30. maja Narodno pozorište u Nišu bilo je osvetljeno u narandžastoj boji kako bi se skrenula pažnja javnosti na probleme obolelih od multipla skleroze u Srbiji.

Lek za sve

MS ambasador milan Strongmen; Foto: MS Platforma Niš
MS ambasador milan Strongmen; Foto: MS Platforma Niš

Predstavnici humanitarnog udruženja MS platforma Niš, koje se zalaže za pružanje pomoći, podrške i širenje svesti o svim pacijentima koji boluju od multipla skleroze okupili su se na platou ispred Narodnog pozorišta i prolaznicima predočili sve što je vezano za ovo oboljenje, način lečenja, kako u svetu tako i kod nas, kakvi su simptomi i slično.

„Od ove bolesti u Srbiji boluje više od 9.000 ljudi, a leči se tek oko 12 odsto. Cilj nam je da omogućimo adekvatno lečenje“, kaže Milica Stefanović iz ovog Udruženja.

MS platforma SrbijeMS platforma Niš Hvala Narodnom pozorištu na podršci…

Gepostet von MS Platforma Niš am Samstag, 30. Mai 2020

U Srbiji više od 85 odsto obolelih od multipleskleroze nema pristup terapiji o trošku države, jer je samo šest lekova koji su na listi besplatnih, kažu u Udruženju MS platforma.

O trošku države leči  se oko 1.000 pacijenata za koje su komisije procenile da im je pomoć  najpotrebnija.

Da bi se popravio odnos državnih institucija prema pacijentima obolelima od ove bolesti potrebna je bolja saradnja, kažu u Udruženju MS platforma Srbije.

Da se poboljša položaj svih obolelih od multipla skleroze u Srbiji

MS platforma Srbije je pridružena članica evropske MS platforme EMSP – European Multiple Sclerosis Platform.

Njeni osnovni ciljevi su:

  • razmena i širenje informacija u vezi sa multiplom sklerozom, imajući u vidu sva pitanja relevantna za ljude koji boluju od MS-a;
  • podsticanje istraživanja svih vrsta koje se odnosi na multiplu sklerozu, kroz priznate medicinske i druge organizacije;
  • propagiranje razvoja programa zajedničkih akcija, uz učešče nacionalnih društava za MS u Evropi, u cilju unapređivanja kvaliteta njihovih aktivnosti i usluga;
  • delovanje kao središnje tačke u povezivanju sa institucijama Evropske unije, Saveta Evrope i drugim evropskim organizacijama, radi izučavanja i predlaganja mera u cilju unapređivanja autonomije osoba s invaliditetom i propagiranja njihovog punog učešća u društvu.

Multipla skleroza (MS) je ozbiljno, autoimuno, neurodegenerativno i
upalno oboljenje centralnog nervnog sistema – mozga i kičmene moždine. Bolest je vrlo nepredvidiva i promenljivog toka, ispoljava se neurološkim simptomima, a karakterišu je česta pogoršanja i prekid protoka informacija između mozga i tela.

Simptomi se kreću od umora, opšteg zamora, oštecenja kognitivnih funkcija, ukočenosti i otežanog hodanja, preko utrnulosti i
peckanja, do slepila, poremećaja mokrenja, defekacije (pražnjenja creva), bolnih mišićnih grčeva, problema sa koordinacijom i ravnotežom, govorom ili gutanjem, poremećaja seksualnih
funkcija, pa sve do potpune oduzetosti, paralize, i trajnog invaliditeta kod obolelih, jer značajan broj bolesnika nakon 15 godina trajanja bolesti ostaje u invalidskim kolicima.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije