Dozvoljene proslave maturske večeri i đačke ekskurzije, ali ne van Srbije

Đačke ekskurzije od 1. juna će moći ponovo da se organizuju, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Kako je ranije najavljeno, maturanti će, ukoliko su imali predviđena putovanja u inostranstvo, morati da ih zamene nekom destinacijom u Srbiji. 

Ministar prosvete Mladen Šarčević je ranije rekao da je cilj da oni koji žele da iskoriste putovanje to i urade, a oni koji žele zamensko putovanje ili vaučer to mogu da uzmu.  

„Ko želi novac, on ima i tu opciju, ali postoji neki vremenski okvir za to“, rekao je Šarčević. 

On je ocenio i da će organizovanje đačkih putovanja biti jednostavnije za učenike mlađih razreda, jer oni nemaju neke obaveze naknadnog odgovaranja za ocene ili polaganja.  

Od druge polovine juna i maturske večeri

Najavljeno je i da mogu da počnu pripreme za proslavu maturskih večeri, uz preporuku da se one organizuju od druge polovine juna.

Malim maturantima Ministarstvo prosvete sugeriše da proslave organizuju školi ili u nekim od ustanovama pri lokalnoj samoupravi, poput domova kulture, dok veliki maturanti završetak škole mogu da proslave u restoranima i hotelima.

„Malim maturantima sugerišem da proslave organizuju u školi ili u nekim od ustanovama pri lokalnoj samoupravi, poput domova kulture. Malim maturantima se ne preporučuju restorani i hoteli, to ne priliči njima. Imaju zaista dobre uslove da to naprave u svojoj režiji, da ne košta mnogo, da roditelji donesu kolače i sokove. Mogu da nabave dobro ozvučenje i da se lepo slikaju. Škole, ipak, nemaju takve uslove pa mogu sa lokalnom samoupravom da organizuju u nekom prikladnom prostoru“, kaže ministar.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije