Skoro polovina građana Srbije smatra da je Kosovo „izgubljeno“

U odnosu na prošlu godinu, opada broj građana Srbije koji bi glasali protiv nezavisnosti Kosova, većina njih smatra da Srbija ne može ponovo imati punu kontrolu nad Kosovom, dok ubedljiva većina ne zna šta je plan Vlade Srbije za Kosovo, pokazuju rezultati istraživanja nevladinog Instituta za evropske poslove.

Istraživanje javnog mnjenja o odnosima građana Srbije prema Kosovu sprovedeno je od 6. do 12. marta na reprezentativnom uzorku od 1.203 ispitanika u saradnji sa istraživačkom kućom Ninamedia. 

Gotovo polovina ispitanih (46 odsto) smatra da nije moguće da Srbija ponovo ostvari punu kontrolu i suverenitet nad Kosovom, dok 38 odsto smatra da to jeste moguće. Da je to moguće u većoj meri smatraju ispitanici stariji od 45 godina i ispitanici sa najnižim nivoom obrazovanja, navodi se u istraživanju. 

Da je Kosovo izgubljeno smatra 42 odsto građana, dok je 46 odsto stava da nije.

Stav da je Kosovo izgubljeno je većoj meri izražen kod ispitanika starosti 30-44 godine, ispitanika sa najvišim nivoom obrazovanja i gradskog stanovništva, pokazuju rezultati. 

Od ukupnog broja ispitanika, 77 odsto građana ne bi podržalo nezavisnost Kosova zarad bržeg ulaska Srbije u Evropsku uniju, dok bi 13 odsto podržalo. Ispitanici stariji od 45 godina su brojniji u stavu da ne bi trebalo priznati nezavisnost. 

Čak 89 odsto ispitanika ne zna šta je plan Vlade Srbije o Kosovu. 

„Plan predsednika Aleksandra Vučića koji bi Kosovu doneo nezavisnost, a građanima Srbije stabilnu državu i bolji standard“ ne bi podržalo 57 odsto ispitanika, 23 odsto bi podržalo ovaj plan, navodi se u istraživanju. 

Nešto više od četvrtine (27 odsto) ispitanika smatra da će ova Vlada (Srbije) priznati Kosovo, nešto više od polovine (53 odsto) misli da ova Vlada to neće učiniti, dok petina ne zna da se izjasni. 

Ukoliko bi sutra bio referendum o nezavisnosti Kosova najveći broj ispitanika bi glasao protiv (66 odsto), njih 14 odsto ne bi izašlo na glasanje, 11 odsto ne zna kako bi glasalo dok bi devet odsto glasalo za. Ispitanici koji bi glasali protiv su u većoj meri muškarci i ispitanici stariji od 45 godina. 

U odnosu na 2019. godinu uočeno je smanjenje broja ispitanika koji bi glasali protiv nezavisnosti Kosova, saopštio je Institut za evropske poslove. 

Institut za evropske poslove je nezavisna, nevladina organizacija koja je u Srbiji osnovana 2010. godine. Institut prati pregovore Srbije sa EU i zalaže se aktivno za članstvo Srbije u evroatlantskim okvirima.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije