Više od 1.000 lekara u Srbiji traži formiranje novog Kriznog štaba

Medicinski radnici Srbije okupljeni u inicijativu Ujedinjeni protiv kovida obajavili su na svom sajtu da je više od 1.000 lekara potpisalo proglas kojim su se odlučili na javno istupanje jer, kako je navedeno u proglasu, ne vide drugo rešenje za javno-zdravstvenu katastrofu u kojoj se Srbija nalazi.

Proglas koji je pre samo dva dan potpisalo 350 lekara, imenom i prezimenom je podržalo skoro isto toliko kolega, a njime se ti medicinski radnici „ograđuju od republičkog Kriznog štaba za borbu protiv kovida-19“. 

Lekari traže da se formira novi Krizni štab koji bi činili eksperti sa dokazanim stručnim i moralnim kvalitetima, a javnosti i novim članovima bi pod hitno trebalo razjasniti uzroke neuspeha trenutnog Kriznog štaba.

Proglasom 1.005 lekara traži da se javnosti objasni nadležnost nad bazom iza COVID portala i da se organizuje postupak pouzdanog utvrđivanja broja zaraženih, obolelih i umrlih od kovida-19, kako u opštoj populaciji, tako i među zdravstvenim radnicima.

Traži se nezavisna istraga ukoliko se utvrdi da su podaci bili namerno zataškavani, za odgovorne koji su u tome svesno i namerno učestvovali treba tražiti profesionalnu, a i svaku drugu odgovornost. 

Oni smatraju da odgovornost za nastalu štetu treba da preuzme Krizni štab u celini.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije