Opština Palilula zahteva vanrednu situaciju zbog sanacije poplava

Poplavljeno oko 300 objekata

Predsednik Gradske opštine Palilula u Nišu Aleksandar Ždrale traži da Štab za vanredne situacije uvede vanrednu situaciju na području te Opštine kako bi moglo da se brže i efikasnije saniraju posledice od poplava a zatim i reši dugogodišnji problem izlivanja kanalizacije u podrumima kuća koje su pretrpele velike štete u poslednjoj poplavi zbog velike količine padavina u noći između četvrtka 23. jula i petka 24. jula.

„Uvođenjem vanrednog stanja u problem rešavanja poplavama u mnogobrojnim ulicama na području Palilile moći će da se osim komunlanih preduzeća uključe i društvene firme, kompanije, organizacije i resorno ministarstvo u izgradnju novog kolektora i malih i dotrajalih kanalizacionih cevi“, rekao je gostujući na TV Zona plus, predsednik Opštine Palilula, Aleksandar Ždrale.

Odgovor očekuje svakog trenutka, a u međuvremenu opština pokušava da pomogne građanima koji su pretrpeli ogromnu štetu.

poplava
Velika količina padavina napravila bujične tokove na kolovozima u GO Palilula

Najkritičnija situacija bila je u Vrbaskoj ulici koja je treći put poplavljena za manje od dva meseca, ističe Ždrale.

„Sa velikom količinom padavima uvek su ugrrožene Vrbaska ulica, Vojvode Putnika i Goce Delčeva kod škole „14. oktobar“ u kojoj do sada nismo imali problema sa poplavama, zatim Šantrićeva na Bubnju, Vojvode Gojka, Mirnička i još nekoliko na Ledenoj steni, kao i ulice u MIN-ovom naselju, Čačanska, Njegoševa, Svrljiških partizanskih odreda, Bulevar Šaban Bajramovića, pojedini delovi ulica Marina Držića i druge. Može se reći da je od 75 do 80 odsto ulica bilo ugroženo sa jakim pljuskovima“, objašnjava Ždrale.

U Direkciji za izgradnju grada kažu da su počeli istraživanje celog kvarta u Njeoševoj ulici čiji je deo asflata još pre poplava propao.

Kada se provere sve instalacije odnosno podkolovozne instrukcije u saradnji sa JKP Naissus ulica će biti sanirana.

„Trenutno je postavljen tampon kako bi ulica bila prohodna za automobile i bezbedna za pešake“, rekao je direktor Direkcije za izgradnju grada, Nebojša Lović.

U noći jakih pljuskova na terenu je bilo sedam ekipa JKP Naissus, kao i ekipe Mediana. Vatrogasci su evakuisali tri porodice jer su voda i fekalije prodirale u njihove stambene prostore i evakusiani su u jedan hotel.

„Svi slivnici su bili čisti, ali je za pola sata palo oko 30 litara kiše po metru kvadratnom što nijedan sistem ne može da prihvati i izdrži. Dodatni problem stvorila je i ogromna količina građevinskog materijala“, rekao je Zoran Ignjatović iz JKP Naissus.

Svi koji su pretrpeli materijalnu štetu mogu da swe obrate sa zahtevom pomoći Opštini Palilula, kažu u ovoj niškoj opštini.

Velika količina blata koja je ostala posle poplava bi sada trebalo da se očisti, ali građani iz Ulice Zone Zamfirove kažu da ni sa prethodnim padavinama za mesec dana niko nije očistio ni ulicu ni slivnike i pitaju da li će ikada doći na red posle većih saobraćajnica.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije