Hala Čair spremna za prijem 256 pacijenata sa blažim simptomima virusa

Niška hala Čair u funkciji je za lečenje pacijenata sa blažim simptomima COVID-19 virusa gde je spremno 256 postelja, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin koji je u pratnji gradonačelnika Niša i lekara obišao završne pripreme za prijem inficiranih u ovom sportskom objektu.

Hala Čair
Hala Čair

Formiran je prostor za prihvat i medicinski tretman lica, kao i ostali sadržaji, biblioteka, TV sala, prostor za bavljenje rekreativnim aktivnostima, trpezarija i sanitarne prostorije.

„Obezbeđene su prostorije ne samo za spavanje, već i za svakodnevne aktivnost i ishranu, i, ono što je najvažnije, obezbeđen je dovoljan broj lekara i sestara, kao i dobra i, koliko god da je potrebna, zdravstvena i medicinska zaštita“, rekao je Vulin.

Vulin kaže da je spremno još 280 postelja u drugim halama za ove namene, a, da će, ukoliko bude potrebno, u skladu sa procenom Kriznog štaba, Vojska biti spremna da se sa svojim kapacitetima stavi na raspolaganje i u eventualnim dodatnim objektima.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović rekao je da je sve ono što je grad trebalo da uradi ispunjeno u roku.

„Po oceni Ministarstva i Instituta za javno zdravlje sve je uspešno urađeno i pred nama je da i dalje sve logistički podržavamo i snabdevamo, u meri naše nadležnosti, kako bi ovaj objekat funkcionisao u najboljem redu“, rekao je gradonačelnik Niša.

Uporedo se završava i sređivanje manjih prostora u dve škole, “Duško Radović” i “Mika Antić”, koje su takođe spremne za prijem zaraženih.

U KC Niš kažu da će se u halama smeštati asimptomatski pacijenti, sa lakšom kliničkom slikom, i da je organizacija osoblja, lekara, sestara i higijeničara već obavljena, tako da spremni očekuju prve pacijente za tretman, a kada – to zavisi od situacije.

hala čair
Spremno je 256 postelja

Tiodorović: Čeka nas težak period

Član kriznog štaba Vlade Srbije epidemiolog Branislav Tiodorović istakao je da se očekuje krajem ove nedelje „jedan talas obolelih, a nažalost i umrlih“ .

„Ovde na jugu Srbije to će možda biti većeg intenziteta nego do sada i zato moramo biti pripremljeni. Uslovi koji su stvoreni u hali, zahvaljujući Vojsci Srbije i Kliničkom centru Niš, su optimalni da možemo da primimo lako obolele, a ovo će biti centar ne samo za Niš već i za okolne gradove. Svesni smo toga da naredne dve nedelje treba dobro izdržati, da stignemo do Vaskrsa, kada očekujemo jedan pad, ne značajan, ali blagi, i da iz aprila meseca izađemo sa jednom boljom situacijom, kaže Tiodorović.

Kao najveći uslov za izlazak iz ove teške situacije, epidemiolog ističe da je važno da svi koji ne moraju da izlaze zbog posla ostanu kod kuće.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije