U Nišu do 10 sati glasalo 7,7 odsto upisanih birača, penzioneri najrevnosniji

Prema podacima Gradske izborne komisije Niš do 10 časova izlaznost na biralištima je 7,7 odsto, dok je najveći odziv za glasanje u Niškoj Banji, gde je 9 odsto birača obavilo svoju građansku dužnost. Na 176 biračkih mesta u Nišu pravo glasa ima 231.134 birača koji biraju svoje predstavnike u republičkom, gradskom i opštinskom parlamentu.

Kako kaže predsednica GIK-a Ljiljana Berić otvaranje biračkih mesta jutros u 7 sati prošlo je u skladu sa propisanim procedurama, bilo je neznatnih kašnjenja.

„Biračko mesto 34 otvoreno je sa malim zakašnjenjem, ali pre toga glasačka kutija je zapečaćena i u nju ubačen kontrolni list“, kaže Berić.

Penzioneri su i ovog puta bili najnestrpljiviji da glasaju, tako da je veliki broj njih bio još u 7 sati na biračkim mestima.

glasanje
Penzioneri prvi na biralištima; foto: A.V./Novinari Online

Na snazi su preventivne mere i preporuke za ponašanje usled opasnosti od korona virusa. Obavezna je fizička distanca od jednog metra, kao i korišćenje zaštitnih sredstava poput maski, rukavica i dezinficijenasa. Nema zadržavanja na biračkom mestu duže od 15 minuta.

Odziv na nivou Srbije

Radio-televizija Srbije objavila je da prema podacima Cesida i Ipsosa izlasnost na izbore u Srbiji do 9.00 iznosi 5,2 odsto upisanih birača.

Crta je saopštila da je izlaznost, takodje do 9 sati, nešto veća 5,4 odsto, dodajući da su na dva odsto biračkih mesta zabeležene nepravilnosti poput povrede tajnosti glasanja, glasanje birača koji nisu upisani u birački spisak, kao i slučajevi u kojima glasačka kutija nije bila zapečaćena i kontrolni listić nije pokazan prvom biraču.

Naveli su da je većina biračkih mesta otvoreno na vreme, dok je na 13 odsto bilo manjeg kašnjenja.

Posmatrači Crte su rasporedjeni na slučajnom i reprezentativnom uzorku od 500 biračkih mesta, što omogućava izveštavanje o toku izbora, poštovanju zakona i izbornih procedura na svim biračkim mestima u Srbiji, navela je ta organizacija.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Pronađena devojčica iz Niša: Živa i zdrava

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su trinaestogodišnju devojčicu Tamaru...

Niš: Naprednjaci dobili najviše odbornika, slede SPS-JS i „Niš, moj grad“

Prema obrađenim rezultatima najviše glasova za lokalni parlament u...

Poslanici iz Niša koji ulaze u novi saziv Narodne skupštine

Na osnovu 93,2 odsto obrađenog uzorka, koalicija okupljena oko...

Jedinstveni slučaj da će skupština biti bez opozicije

Strani mediji o izborima u Srbiji Svetske agencije i mediji...

Najnovije