Pred izbore u Srbiji: Cenzus bi mogao da se spusti na tri odsto?

Šta znači najava da bi pred izbore u Srbiji cenzus mogao da se spusti na tri odsto? 

Srbiju možda očekuje smanjenje izbornog praga za ulazak u parlament. Kako piše „Politika“, pozivajući se na izvore u vrhu vlasti, cenzus bi se sa sadašnjih pet odsto smanjio na tri odsto – navodno već za parlamentarne izbore koji se održavaju krajem aprila ili početkom maja.

Računica pokazuje da bi, na tri miliona izašlih birača, za ulazak u parlament bilo dovoljno svega 90.000 glasova, umesto 150.000.

U Nacionalnoj koaliciji za decentralizaciju kažu da najavljena izmena izbornog zakona, koju još niko nije demantovao, predstavlja šamar građanima i ekspertskoj zajednici koji godinama unazad zahtevaju smislenu izmenu izbornog sistema.

„I dok građani traže personalizaciju izbornog sistema (preko 20.000 ljudi je potpisalo Deklaraciju o personalizaciji izbornog sistema) i prisustvo poslanika sa cele teritorije u Skupštini Srbije, vlast menja izborne uslove ne bi li obezbedila da u parlament uđe što veći broj partija i time posledice bojkota učini manje uočljivim.“, piše u saopštenju NKD-a.

U NKD-u smatraju da je postojeći izborni sistem „krojen po meri“ vladajuće partije (koja god da je na vlasti) i da ovu suštinsku izmenu opozicione partije u svojim programima i javnim nastupima potpuno ignorišu ovo pitanje, jer bi, ističu, aktuelni sistem odgovarao i njima ukoliko bi se sutra našli u vlasti.

„Poruka smanjenja cenzusa je jasna. Građani se ne mogu nadati da će nakon izbora parlament činiti poslanici koji su odgovorni biračima, već će u poslaničkim klupama i dalje sedeti isključivo partijski vojnici, uglavnom iz Beograda.“, navodi se u saopštenju Nacionalne koalicije za decentralizaciju.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Pronađena devojčica iz Niša: Živa i zdrava

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su trinaestogodišnju devojčicu Tamaru...

Niš: Naprednjaci dobili najviše odbornika, slede SPS-JS i „Niš, moj grad“

Prema obrađenim rezultatima najviše glasova za lokalni parlament u...

Poslanici iz Niša koji ulaze u novi saziv Narodne skupštine

Na osnovu 93,2 odsto obrađenog uzorka, koalicija okupljena oko...

Jedinstveni slučaj da će skupština biti bez opozicije

Strani mediji o izborima u Srbiji Svetske agencije i mediji...

Najnovije