Od ponedeljka stižu Fajzerove vakcine, prve doze idu u staračke domove

Skoro 5 hiljada prvih doza vakcine kompanije „Fajzer“ stižu u Srbiju u ponedeljak ili utorak, a primiće ih korisnici staračkih domova. Dozvola je izdata juče u Agenciji za lekove i medicinska sredstva Republike Srbije, a vakcinacija je besplatna.
 
Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je naveo da je uvozna dozvola za vakcine kompanija „Fajzer“ i „Biontek“ izdata juče u Agenciji za lekove i medicinska sredstva Republike Srbije i da prve doze stižu onako kako je obećano do kraja godine.

„To je veliki uspeh ako se zna da samo nekoliko zemalja u Evropi i svetu može da se pohvali da će u tom periodu imati vakcine“, rekao je Lončar.

Očekuje se da će dozvolu dobiti i drugi proizvođači, te da će građani Srbije imati mogućnost da izaberu vakcinu, uz napomenu da će vakcinacija biti besplatna.

Prema njegovim rečima, Srbija je među prvima dobila vakcine jer je bila jedna od pet prvih zemalja na svetu koja je potpisala ugovor sa kompanijom „Fajzer“.

Mere na snazi i ovog vikenda

Lončar je, takođe, rekao da važeće mere protiv širenja koronavirusa ostaju na snazi i ovog vikenda, pošto daju rezultate, zamolivši građane za strpljenje i razumevanje.

„Te mere su neophodne kako bi se sačuvao zdravstveni sistem, istakao je on i objasnio da postoji ogroman pritisak za mesta na odeljenjima za intenzivnu negu, gde je neophodno da pacijenti primaju kiseonik“, kaže Lončar.

Prema njegovim rečima, u Srbiji postoje četiri pogona za pravljenje medicinskog gasa i kiseonika koja rade 24 sata dnevno.

„Mi više od toga ne možemo da proizvedemo. Osim toga i sistemi kroz koje prolazi kiseonik su preopterećeni i nisu napravljeni za toliki protok“, rekao je ministar.

Članovi Kriznog štaba zasedaće ponovo u ponedeljak, kada će analizirati aktuelnu epidemijsku situaciju.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Najnovije