Velika zagađenost vazduha u Nišu, savet građanima da ne izlaze

Vazduh u Nišu je tokom prethodne noći ponovo bio najzagađeniji u Srbiji, ali i u svetu. Koncentracija PM10 čestica dostigla je 245 mikrograma po metru kubnom, a PM2.5 čestica 236 mikrograma po metru kubnom. Preporučuje se građanima da bez preke potrebe ne izlaze iz svojih domova.

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, najviše štetnih čestica u vazduhu izmereno je u 21 sat, a potom je tokom noći koncentracija smanjena, medjutim i tokom jutra je zagadjenje bilo na visokom nivou.

Jutros u 7.00 izmereno je 60 mikrograma po metru kubnom PM10 čestica i 55 mikrograma po metru kubnom PM2.5 čestica, a da bi vazduh bio čist koncentracija PM10 čestica treba da bude manja od 50 mikrograma, a PM2.5 čestica manja od 25 mikrograma.

Podaci Agencije za zaštitu životne sredine pokazuju da su sinoć izmerene koncentracije PM10 i PM2.5 čestica bile najviše od početka ovogodišnje grejne sezone u Nišu.

Prethodno je 25. novembra izmereno 230 mikrograma po metru kubnom PM10 čestica i 228 mikrograma PM2.5 čestica.

Zabeleženo je i da je tokom novembra u Nišu dnevna koncentracija PM10 čestica 20 dana bila više od 50 mikrograma po metru kubnom, dok je u oktobru povećana koncentracija bila sedam dana.

Uzrok zagađenog vazduha su individualna ložišta

Stručnjaci ocenjuju da su glavni izvor zagadjenja u Nišu dimnjaci, jer u gradu veliki broj ustanova za grejanje koristi loše ulje, mazut i ugalj, a veliki je broj i individualnih ložišta.

Trenutno nema rešenja za zagađenje vazduha, pa se gradjanima savetuje da ne izlaze iz domova bez potrebe kada su visoke koncentracije štetnih čestica.

Lekari upozoravaju da povećane koncentracije čestica PM10 predstavljaju opasnost za zdravlje ljudi, naročito za rizične kategorije stanovništva u koje spadaju starije osobe, hronični bolesnici, deca i trudnice.

Suspendovane čestice PM2.5 predstavljaju još veću opasnost za ljudsko zdravlje od čestica PM10, jer mogu da dodju do pluća.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Marija Stefanović: Ko to brani da se gazi trava u parku?

E ne razumem ovaj imperativ u našim gradskim parkovima:...

Tango ritam osvaja Niš: Zadovoljstvo hodanja u zagrljaju

Niška tango scena razvija se poslednjih 10 godina i...

Amber Alert: Podrška od Nišlijke koja je za malo izbegla zlostavljanje

Zbog toga što je kao jedanaestogodišnja devojčica umalo bila...

Najnovije