𝕋𝕒𝕥𝕚𝕟𝕒 𝕞𝕦ć𝕜𝕒𝕝𝕚𝕔𝕒
Kada se spremala mućkalica, tata je bio glavni kuvar. Uvek je isto najavljivao svoj kulinarski nastup. Donese namirnice, i onako sav važan kaže:
„Ženske, danas kuva Karapandža!“
Mamu tada izbacimo iz kuće, da ne bi zvocala što kuhinja izgleda kao da je tasmanijski đavo prošao kroz nju.
Gospođa majka je uvek isto najavljivala svoj izlazak: „Gledajte da ne zas*rete celu kuću! Ja perem sudove posle ručka!“
Od tate sam naučila da je za perfektan ukus hrane, pored ljubavi, potrebno strpljenje.
Kuvanje na tihoj vatri i posebna pažnja prilikom pripreme namirnica, ključne su stavke da jelo bude savršeno. Seckao je namirnice matematički precizno i hirurški smireno. Nikad mi nije bilo jasno kako je uspevao da za sobom ostavlja onoliki lom, kad se svim ostalim tako pedantno bavio.
𝙎𝙖𝙨𝙩𝙤𝙟𝙘𝙞:
• 500g svinjske plećke, sečene na kocke
• 2 velike glavice crnog luka
• 2 pečene crvene paprike
• 1 pečena zelena paprika
• 2 oljuštena paradajza
• 2 čena belog luka
• biber, vegeta, tucana paprika
• svinjska mast
𝙋𝙧𝙞𝙥𝙧𝙚𝙢𝙖:
Meso posolite, dodajte ulje, dobro ga izmasirajte i ostavite da odstoji pola sata. Tata je govorio da mesu treba masaža da bi bilo mekano.
Ukusnije je kad se ispeče na skari, ali i teflonski tiganj završava posao.
Izvadite meso iz tiganja, dodajte mast i na toj masnoći izdinstajte krupno sečeni crni luk.
Dodajte biber i vegetu. Kada luk postane staklast, dodajte iseckane paprike, a zatim i iseckani paradajz. Uz povremeno mešanje, dinstajte na tihoj vatri.
Kada ispari višak vode, vratite meso na tiganj, dodajte tucanu papriku i još malo vegete i bibera i sve dobro ukuvajte.
Mućkalica je gotova kada se masnoća izbistri i kada nema viška vode. Ukrasite je peršunom.