Izgradnjom gasovoda između Niša i Dimitrovgrada do veze sa Bugarskom

Objavljen je tender za izbor izvođača radova na izgradnji gasne interkonekcije Srbije i Bugarske, od Niša do Dimitrovgrada u dužini od 109 kilometara. Radovi bi trebalo da počnu na leto i budu završeni za dve godine, najavljuju iz Ministarstva rudarstva i energetike.

Do kraja maja treba da bude izabran najpovoljniji izvođač koji će graditi 109 kilometara od Niša do bugarske granice, a ukupna procenjena investiciona vrednost projekta iznosi 85,5 miliona evra.

„Podrška EU prema finansijskom sporazumu potpisanom decembra 2018. godine između Vlade Srbije i Evropske komisije za IPA 2017 predviđa 49,6 miliona evra bespovratne pomoći za finansiranje ovog projekta“, kaže ministarka Zorana Mihajlović.

Nacionalno sufinansiranje u IPA sistemu se obezbeđuje kroz kredit Evropske investicione banke u iznosu od 25 miliona evra, dok preostala sredstva obezbeđuje Republika Srbija i JP „Srbijagas“.

Foto: Srbijagas

Gasna interkonekcija sa Bugarskom veoma je važna za našu zemlju. Verujem da ćemo, dok prođemo sve procedure prijavljivanja i izbora, imati najpovoljnijeg izvođača radova do kraja maja, a u toku leta možemo očekivati i početak radova, navela je Mihajlović.

Ona je naglasila da je značajan gasovod od Niša do Sofije, s obzirom na to da će Bugarska od granice do Sofije graditi deo od 67 kilometara, čija je vrednost približno 75 miliona evra, i dodala da je Bugarska već završila kompletnu tendersku proceduru i za taj deo gasovoda se javilo više od 10 izvođača.

Očekuje se da će Srbija i Bugarska otprilike u isto vreme završiti gasovod na svojoj teritoriji, za oko dve godine od početka radova. Time će gasna interkonekcija Srbiji omogućiti diverzifikaciju snabdevača gasa, jer će se dobiti još jedan pravac za dotok gasa.

To za Srbiju znači da će u budućnosti biti gasno stabilna zemlja, u trenutku kada kreće u energetsku tranziciju, koja će podrazumevati izabacivanje prljavih tehnologija i izvora energije.

Gas će za Srbiju biti izuzetno važan energent jer će se u Srbiji graditi i gasne elektrane i zato su potrebni različiti dobavljači gasa i gasna stabilnost.

Najnovije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Film Nove mreže prikazan na Fažana media festu

Nakon premijere na otvaranju Nišville jazz teatarskog festivala, dokumentarni...

Uspeh negotinskih vinara – od snova i ljubavi do održive budućnosti

Na istoku Srbije, u neposrednoj blizini Negotina, smešten je...

Umetnost balkanskog basa: Nenad Vasilić trio nastupa u Nišu

Nakon tri i po godine pauze kontrabasista i kompozitor...