U čast kralja romske muzike: Festival „Me sem Šaban“ u Nišu

Festival muzike pod nazivom „Me sem Šaban“ (Ja sam Šaban) u čast kralja romske muzike Šabana Bajramovića biće održan 7. i 8. juna u Nišu.

Festival muzike "Me sem Šaban" u Nišu
Festival muzike „Me sem Šaban“ u Nišu: Foto: Jupiters Rings, Nenad Petrović

Ove godine će festival biti na Letnjoj pozornici u Tvrđavi i u Niškom kulturnom centru.

Prvog dana festivala predviđena je tribina o muzičkoj zaostavštini kralja romske muzike, Šabana Bajramovića, dok će druge večeri nastupiti orkestar Crne mambe i Nebojša Saitović, koji je jedan od pokretača festivala.

Noseća muzička snaga ovog festivala je orkestar „Crne mambe“ na čelu sa Nebojšom Saitovićem, a ove godine će publika u Nišu po prvi put uživo čuti bend „Apsolutno romantično“ iz Novog Sada koji je poznat po svojim autorskim delima, ali i po tome što su bili stalna pratnja poznatog kantautora Đorđa Balaševića.

Festival će otvoriti trubač Nebojša Sejdić, unuk čuvenog Feata Sejdića što će biti poseban užitak za sve posetioce manifestacije.

„Festival nam je prošle godine pokazao pravac kojim da se vodimo. Svojim specifičnim repertoarom na keju okupili smo nekoliko hiljada građana. Zato ćemo ove godine, pored čuvanja od zaborava kompozicija Šabana Bajramovića, promovisati još jednu vrstu romske pesme i igre“ – kaže Nebojša Saitović, frontmen „Crnih mambi“ i jedan od organizatora festivala.

Umetnički direktor festivala, Kariman Alijević kaže i da je nastup „Mambi“ sa „Gipsy kingsima“ prošlog leta pokazao da je jedan ovakav festival potreban Srbiji.

„Plan nam je da 7. juna imamo kulturni deo programa festivala gde se u Niškom kulturnom centru planira tribina o Šabanovoj zaostavštini. Za 8. jun smo planirali otvaranje uz Nebojšu Sejdića, a onda će jedan za drugim da nastupe „Apsolutno romantično“ i „Mambe“ – napominje Alijević.

Organizator festivala je Federacija romskih osnovaca, srednjoškolaca i studenata (FROS) i Niški kulturni centar.

Ulaz je besplatan.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Tango ritam osvaja Niš: Zadovoljstvo hodanja u zagrljaju

Niška tango scena razvija se poslednjih 10 godina i...

Luksuz Konstantinove rezidencije iz 4. veka ponovo dostupan posetiocima

Vila sa peristilom, mozaici, ostaci dve ranohrišćanske crkve i...

„100 godina Duška Radovića“: Monografija posvećena najčitanijem Nišliji

Povodom obeležavanja jubileja, stogodišnjice rođenja Duška Radovića, pripremljena je...

Najnovije