Program Music&Art festivala PozitivNI: Buđenje urbanog Niša

Street art festival koji spaja sve oblasti umetnosti je i ovogodišnja priča o festivalu PozitivNI.

„U toj priči o nama, možete čuti i da je ovaj festival nastao kako bi probudio duh urbanog Niša koji je devedestih godina prošlog veka ostao zakopan negde u Dušanovoj, u ulici koja pamti najbolje svirke u gradu. PozitivNI su tu da taj duh vrate gradu, u njegovu slavu, i na njegovoj slavi. Zapravo, termin održavanja festivala određen je tako da se poklapa sa datumom gradske slave-dana Svetog cara Konstantina i carice Jelene.“, kažu organizatori.

Ove godine, festival će po prvi put trajati 4 dana.

„Spajaćemo klasicizam i alternativu, preplitati sport i muziku, pozorište i izlete, kroz interakciju ćemo učiti o svetu umetnosti, a onda pravu umetnost i slušati. A sadržaji, pitate se, kome su namenjeni? PozitivNI su tu za svakog, od 1 do 101. Ovo je mesto gde će svaka osoba naći nešto njoj zanimljivo, lepo i vredno divljenja.“, ističu organizatori.

Prvi dan, 30. maj od 18:00 – 22:00h

KlasičNI – Čair slavi prošlost

KlasičNI dan biće u znaku muzičko-scenskog spektakla u sopstvenoj produkciji „Harmony and understanding“, koji će takođe biti i slogan ovogodišnjeg festivala. Povodom obeležavanja 40 godina kultnog filma „Kosa“, blizu 100 niških muzičara i umetnika nastupiće na svečanom otvaranju.

.Foto: PozitivNI ulični festival - Niš
Foto: PozitivNI ulični festival – Niš

Takođe, posetioci će imati priliku da uživaju u izložbi nagrađivane ruske slikarke Sofije Ječine, kao i pretpremijeri igranog filma nišlije Stefana M. Mladenovića „Lui Lack, tu no tienes la culpa“.

Svi pozitivci će 30. maja uživati i u koncertima studenata Fakulteta umetnosti i učenika Srednje muzičke škole iz Niša.

PozitivNI ulični festival - Niš
Foto: PozitivNI ulični festival – Niš

Drugi dan 31. maj od 18:00 do 23:00h

„NIški“ PozitivNI, ali pomalo nostalgičNI, upravo za tim starim NI

„Ove godine za Vas smo, pored nastupa najveće jugoslovenske dive, Josipe Lisac, pripremili i berzu ploča, murale, oslikavanje majica, hipi modnu reviju i još mnogo toga, što je tih, 80.-ih godina Niš činio posebnim.“, objašnjavaju organizatori.

Osim nastupa najveće jugoslovenske dive Josipe Lisac, drugog dana festivala publika će publika moći da uživa i uz zvuke benda „Hotspot“ i pančevačke grupe „Zashto Kafka?“.

PozitivNI ulični festival - Niš
Foto: PozitivNI ulični festival – Niš

Treći dan 1. jun 

RadosNI i AlternativNI – Najmlađi za najmlađe, PozitivNI za Nišlije!

Treći dan festivala namenjen je deci i ljubiteljima alternativne umetnosti.

Prvi deo programa pod nazivom RadosNI, trajaće od 10 do 15 časova u parku Čair i biće rezerviranza najmlađe posetioce koji će uživati u interaktivnim, kreativnim radionicama, dečijem bioskopu i performansima animatora, plesača, dečijih horova i bendova.

Drugi deo dana, posvećen modernoj umetnosti, trajaće od 18 sati do 2 sata iza ponoći, a najavljeni su nastupi bendova „Ničim izazvan“, „Lollobrigida“ kao i pevačice Bojane Vunturišević, ali i drugih bendova koji su izabrani putem javnog konkursa.

Takođe, posetioci će moći da saznaju nešto više o body art-u, stripovima i grafitima, dok će ujedno uživati u alternativnom plesu, hip-hopu ili džez baletu.

PozitivNI ulični festival - Niš
Foto: PozitivNI ulični festival – Niš

Četvrti dan 2. jun

PrirodNI – Veliki izlet u parku Čair

Poslednji dan festivala je u znaku prirode i filtriranja duha i tela. Uz veliki izlet u Čairu, posetioce će dočekati na desetine sportskih klubova iz Niša i Beograda.

Ovaj dan, koji je u znaku porodice i rekreacije, omogućiće posetiocima da se uz raznovrsne radionice zabave i oprobaju u sportovima i različitim fizičkim aktivnostima.

„PorodičNI praznik, užitak i nedeljna relaksacija od stresnih dana uz pozitivnu energiju su činioci koji izmame osmeh na lice kako najmlađima, tako i ljudima u bilo kojim godinama. Od opreme neophodno poneti – entuzijazam, osmeh i energiju koja sve nas čini da budemo PozitivNI.“, poručuju organizatori.

Foto: PozitivNI ulični festival - Niš
Foto: PozitivNI ulični festival – Niš

Kao i prethodnih godina, ulaz na sve dane festivala biće slobodan za posetioce.

Ovogodišnji festival održava se uz podršku Grada Niš i Turističke ogranizacije Niš i uz partnerstvo Telenor fondacije.

Najnovije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

„100 godina Duška Radovića“: Monografija posvećena najčitanijem Nišliji

Povodom obeležavanja jubileja, stogodišnjice rođenja Duška Radovića, pripremljena je...

Počinju Filmski susreti uz dve svetske i nekoliko niških premijera

U zvaničnom programu 57. Festivala glumačkih ostvarenja domaćeg igranog...

Nišville jazz festival 28. put u Nišu

Nastupom Nišville ROJAZE projekt benda u glavnom programu na...