Program Music&Art festivala PozitivNI: Buđenje urbanog Niša

Street art festival koji spaja sve oblasti umetnosti je i ovogodišnja priča o festivalu PozitivNI.

„U toj priči o nama, možete čuti i da je ovaj festival nastao kako bi probudio duh urbanog Niša koji je devedestih godina prošlog veka ostao zakopan negde u Dušanovoj, u ulici koja pamti najbolje svirke u gradu. PozitivNI su tu da taj duh vrate gradu, u njegovu slavu, i na njegovoj slavi. Zapravo, termin održavanja festivala određen je tako da se poklapa sa datumom gradske slave-dana Svetog cara Konstantina i carice Jelene.“, kažu organizatori.

Ove godine, festival će po prvi put trajati 4 dana.

„Spajaćemo klasicizam i alternativu, preplitati sport i muziku, pozorište i izlete, kroz interakciju ćemo učiti o svetu umetnosti, a onda pravu umetnost i slušati. A sadržaji, pitate se, kome su namenjeni? PozitivNI su tu za svakog, od 1 do 101. Ovo je mesto gde će svaka osoba naći nešto njoj zanimljivo, lepo i vredno divljenja.“, ističu organizatori.

Prvi dan, 30. maj od 18:00 – 22:00h

KlasičNI – Čair slavi prošlost

KlasičNI dan biće u znaku muzičko-scenskog spektakla u sopstvenoj produkciji „Harmony and understanding“, koji će takođe biti i slogan ovogodišnjeg festivala. Povodom obeležavanja 40 godina kultnog filma „Kosa“, blizu 100 niških muzičara i umetnika nastupiće na svečanom otvaranju.

.Foto: PozitivNI ulični festival - Niš
Foto: PozitivNI ulični festival – Niš

Takođe, posetioci će imati priliku da uživaju u izložbi nagrađivane ruske slikarke Sofije Ječine, kao i pretpremijeri igranog filma nišlije Stefana M. Mladenovića „Lui Lack, tu no tienes la culpa“.

Svi pozitivci će 30. maja uživati i u koncertima studenata Fakulteta umetnosti i učenika Srednje muzičke škole iz Niša.

PozitivNI ulični festival - Niš
Foto: PozitivNI ulični festival – Niš

Drugi dan 31. maj od 18:00 do 23:00h

„NIški“ PozitivNI, ali pomalo nostalgičNI, upravo za tim starim NI

„Ove godine za Vas smo, pored nastupa najveće jugoslovenske dive, Josipe Lisac, pripremili i berzu ploča, murale, oslikavanje majica, hipi modnu reviju i još mnogo toga, što je tih, 80.-ih godina Niš činio posebnim.“, objašnjavaju organizatori.

Osim nastupa najveće jugoslovenske dive Josipe Lisac, drugog dana festivala publika će publika moći da uživa i uz zvuke benda „Hotspot“ i pančevačke grupe „Zashto Kafka?“.

PozitivNI ulični festival - Niš
Foto: PozitivNI ulični festival – Niš

Treći dan 1. jun 

RadosNI i AlternativNI – Najmlađi za najmlađe, PozitivNI za Nišlije!

Treći dan festivala namenjen je deci i ljubiteljima alternativne umetnosti.

Prvi deo programa pod nazivom RadosNI, trajaće od 10 do 15 časova u parku Čair i biće rezerviranza najmlađe posetioce koji će uživati u interaktivnim, kreativnim radionicama, dečijem bioskopu i performansima animatora, plesača, dečijih horova i bendova.

Drugi deo dana, posvećen modernoj umetnosti, trajaće od 18 sati do 2 sata iza ponoći, a najavljeni su nastupi bendova „Ničim izazvan“, „Lollobrigida“ kao i pevačice Bojane Vunturišević, ali i drugih bendova koji su izabrani putem javnog konkursa.

Takođe, posetioci će moći da saznaju nešto više o body art-u, stripovima i grafitima, dok će ujedno uživati u alternativnom plesu, hip-hopu ili džez baletu.

PozitivNI ulični festival - Niš
Foto: PozitivNI ulični festival – Niš

Četvrti dan 2. jun

PrirodNI – Veliki izlet u parku Čair

Poslednji dan festivala je u znaku prirode i filtriranja duha i tela. Uz veliki izlet u Čairu, posetioce će dočekati na desetine sportskih klubova iz Niša i Beograda.

Ovaj dan, koji je u znaku porodice i rekreacije, omogućiće posetiocima da se uz raznovrsne radionice zabave i oprobaju u sportovima i različitim fizičkim aktivnostima.

„PorodičNI praznik, užitak i nedeljna relaksacija od stresnih dana uz pozitivnu energiju su činioci koji izmame osmeh na lice kako najmlađima, tako i ljudima u bilo kojim godinama. Od opreme neophodno poneti – entuzijazam, osmeh i energiju koja sve nas čini da budemo PozitivNI.“, poručuju organizatori.

Foto: PozitivNI ulični festival - Niš
Foto: PozitivNI ulični festival – Niš

Kao i prethodnih godina, ulaz na sve dane festivala biće slobodan za posetioce.

Ovogodišnji festival održava se uz podršku Grada Niš i Turističke ogranizacije Niš i uz partnerstvo Telenor fondacije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Gale proslavlja 65. rođendan sa velikim planovima za Old Timer Fest

Legendarni muzičar Goran Šepa, frontmen grupe Kerber, danas je...

U poljima lavande u Tamnjanici predstavljena dela srpskog viteza vajarstva

Osamnaest skulptura Nebojše Savovića krajem juna izloženo je na...

CircleArt festival: 0 posto otpada – 100 posto kulture

Udruženje za prirodu i društvo Multivox pokreće novi festival...

Najnovije