Poziv na seminare za umetnice, preduzetnice i radnice u kulturi

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS), zajedno sa partnerskim organizacijama iz Srbije, poziva sve umetnice, kustoskinje, menadžerke u kulturi, preduzetnice koje rade u kulturnom sektoru i druge kulturne radnice iz sva tri sektora u oblasti kulture u Srbiji na besplatno usavršavanje i podizanje kapaciteta u okviru projekta „Rodna ravnopravnost rađa kulturnu raznolikost“.

Nakon završene prve faze projekta, istraživanja, koje je obuhvatalo rezultate ankete, intervjua i ekspertske fokus grupe, sa više stotina kulturnih radnica i preduzetnica iz različitih delova Srbije i različitih starosnih grupa, došo se do rezultata o uslovima života i rada zaposlenih i angažovanih u kulturnom sektoru u Srbiji, kao i o oblicima rodne diskriminacije koji dalje generišu rodne neravnopravnosti u kulturnom životu u našem društvu.

Dve trećine žena izloženo diskriminaciji

Rezultati su između ostalog pokazali da je preko 65% žena bilo izloženo diskriminaciji tokom školovanja, i ovaj trend se nastavlja tokom njihovog profesionalnog angažovanja (70%).

„Svaka četvrta ispitanica je plaćena manje od muških kolega za isti posao, svaka treća je odložila roditeljstvo zbog profesionalnih obaveza i rada u kulturi, dok je svaka peta ispitanica morala da prekine porodiljsko bolovanje zbog profesionalnih obaveza. Na osnovu ovih rezultata, formirali smo edukativni program, kako bismo doprineli povećanom učešću žena i njihovoj pravednijoj zastupljenosti u kulturnom polju i posledično celom našem društvu„, kažu u NKSS.

Program seminara i prijavljivanje

Kroz četiri onlajn seminara, želimo da unapredimo umetničke i poslovne veštine žena, njihovo znanje, ali i vidljivost i mogućnosti za karijeru u kulturnom i kreativnom sektoru u Srbiji.  Žene iz različitih kulturnih oblasti, muzike, vizuelne umetnosti, književnosti, ulične i izvođačkih umetnosti različitih starosnih grupa su dobrodošle da se prijave putem  linka.

Rok za prijavu je 12. maj 2022. do 16 časova. Učešće na seminaru je besplatno, broj učesnica je ograničen.

Seminari će se održavati subotom i obuhvataće sledeće teme:

14. maj

Radna prava, samoorganizovanje i dobre prakse liderstva:

Kako prepoznati kršenje prava i koji su mogući scenariji? (celodnevni seminar)

21. i 28. maj

Selfcare kulturnih radnica: Kako se odupreti stresu, upravljati svojim vremenom i postaviti granice?

(rad u manjim timovima u dva dana po 4h)

4. jun

Fundraising u kulturi i kako se odnositi prema novcu (celodnevni seminar)

11. jun

PR i marketing u umetnosti i kulturi, sa fokusom na digitalni marketing (celodnevni seminar)

Projekat ,,Rodna ravnopravnost rađa kulturnu raznolikost”  ima za cilj stvaranje preduslova za pravičniji pristup koji bi ženama kao kreatorkama kulturnih izraza pružao jednake mogućnosti u kulturnom polju u Srbiji. Podržan od strane Međunarodnog fonda za kulturnu raznolikost UNESCO-a I Ministartsva kulture informisanja Republike Srbije, koji sprovodi sedam organizacija članica Asocijacije Nezavisne kulturna scena Srbije (Kolektiv mladih žena Femix, Pobunjene čitateljke, Millennium, Studio 6, Kulturanova, Elektrika i Centar za empirijske studije kulture jugoistočne Evrope). Ovaj projekat izabran je na konkursu Uneska 2020. godine među 1.027 projekata iz celog sveta, i to kao jedan od šest najboljih i jedini pritom iz Srbije.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Nova oaza za ljubitelje pešačenja – Vlasina bogatija za 47 km uređenih staza

Coca-Cola sistem i UNDP inicijativom „Vlasina – čista ljubav“...

Najnovije