Otvorena Kamp galerija evropske umetnosti u Brzom Brodu

Povodom Dana Evrope, EU info kutak Niš je u saradnji sa Kampom „Fabrika umetnika“ organizovao Festival u prirodi „Bolji smo zajedno“ u okviru koga je otvorena Kamp galerija evropske umetnosti.

Spoj kreativnosti i prirode

Lepo vreme i bogat sadržaj festivala privukli su više od dve stotine dece i roditelja koji su na prostoru Kampa „Fabrike umetnika“ u Brzom Brodu mogli da razvijaju svoje kreativne veštine ili se nadmeću u sportskim takmičenjima. Volonteri Francuskog instituta organizovali su radionicu francuskog jezika „Biram francuski“ a najmlađi su kroz igru mogli da uče i španski jezik.

Foto: EU info kutak Niš

Veliko interesovanje izazvala je  potraga za tajanstvenom ličnošću kroz evropsku književnost koju je kroz zagonetke i pitalice vodila niška pesnikinja Milica Vučković. Udruženim snagama, lokalni umetnici edukovali su zainteresovanu decu raznim kreativnim veštinama. Uz studente Metropoliten Univerziteta najmlađi su učili osnove crtanja kroz rad na perspektivi, razmerama i kompoziciji, a mogli su i da uživaju u oslikavanju maski poput onih sa karnevala u Italiji, Španiji i Portugalu. Niški reditelj Vladimir Đorđević i snimatelj Ivan Dinić održali su kreativne radionice filma i videa na kojima su deca uzrasta od 10 do 14 godina učila osnove filmskog kadriranja i načinili svoje prve filmske i video kadrove.

Spoj kreativnosti i ekologije doneli su nam učenici Prehrambeno-hemijske škole iz Niša kroz svoju kreativnu radionicu izrade podmetača za čaše i kutija za sakupljanje plastičnih čepova. Ekologija je privukla veliku pažnju ne samo dece već i roditelja. Klimatska naučnica i eko naučna preduzetnica Vesela Tanasković predstavila je koncept „Guerrilla gardening“, odnosno hajdučkog baštovanstva, načina sadnje sa kojim se do sada nismo susretali a koje je prilagođeno urbanim životnim prostorima. Roditelji i deca naučili su kako se može zasaditi seme deteline, pasulja i suncokreta, te kako se ove biljke mogu uzgajati i u gradskim uslovima.

Pred više od dve stotine dece, mladih i njihovih roditelja, pesmom „Je Vole“, predstavila se mlada Teodora Đorđević iz Svrljiga, trećeplasirana u ovogodišnjem finalu izbora za frankofonu pesmu.

Bolji smo zajedno

Menadžerka EU Info kutka Niš, Danijela Vučić, istakla je kako je ovogodišnji slogan obeležavanja Dana Evrope „Bolji smo zajedno“ danas zaista zaživeo na prostoru Kampa Fabrike umetnika.

„Zajedno sa lokalnim partnerima gradimo zajednicu u kojoj negujemo vrednosti i duh Evrope, a kamp u kome se nalazimo je rezultat tog našeg rada“, dodala je Vučić i podvukla kako od danas građani imaju razlog više za posetu Kampu u Brzom brodu jer se u okviru njega nalazi i Kamp galerija evropske umetnosti.

Kamp galerija evropske umetnosti je mesto na kome će se u prilagođenoj kamp prikolici većih dimenzija moći održavati izložbe i umetničke postavke, a za čije je oslikavanje zaslužan poznati niški umetnik Eško Kurtić.

Foto: EU info kutak Niš

Rođendan EU

Centralna manifestacija obeležavanja Dana Evrope ove godine u Srbiji održaće se u Novom Sadu, gradu koji je izabran za Evropsku prestonicu kulture za 2022.godinu.

Širom Evrope, 9. maj se obeležava kao rođendan Evropske unije. Francuski ministar spoljnih poslova Robert Šuman je 9. maja 1950. predstavio svoju deklaraciju u kojoj je predložio stavljanje proizvodnje uglja i čelika u Francuskoj i Nemačkoj pod nadzor jedne institucije i ovaj dokument se smatra kamenom temeljcem onoga što će kasnije postati Evropska unija – zona mira, bezbednosti i prosperiteta kakvu Evropa do tada nije videla.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Marija Stefanović: Ko to brani da se gazi trava u parku?

E ne razumem ovaj imperativ u našim gradskim parkovima:...

Tango ritam osvaja Niš: Zadovoljstvo hodanja u zagrljaju

Niška tango scena razvija se poslednjih 10 godina i...

Amber Alert: Podrška od Nišlijke koja je za malo izbegla zlostavljanje

Zbog toga što je kao jedanaestogodišnja devojčica umalo bila...

Na današnji dan oslobođen Niš: Od turske kasabe do modernog grada

Posle pet vekova vladavine Turaka, Niš je oslobođen 11....

Luksuz Konstantinove rezidencije iz 4. veka ponovo dostupan posetiocima

Vila sa peristilom, mozaici, ostaci dve ranohrišćanske crkve i...

Najnovije