Nišville jazz festival 28. put u Nišu

Nastupom Nišville ROJAZE projekt benda u glavnom programu na Main stejdžu sinoć je otvoren Internacionalni Nišville jazz festival. Do 14. avgusta publika će u niškoj tvrđavi moći da uživa u preko 250 programa na 15 sceni sa više od 850 učesnika.

Prve večeri u glavnom programu nastupila je ovogodišnja laureatkinja Nišville Nagrade za životno delo Beti Đorđević, jedna od najboljih interpretatorki džez muzike na ovim prostorima. Kao treći izvođač večeri nastupio je saksofonista Koh, muzičar sa Tajlanda, sa svojom grupom Koh Mr Saxman band. Zatim je scenu preuzeo Kurt Rosenwinkel-Caipi, najuticajniji i najupečatljiviji gitarista i kompozitor svoje generacije. Nešto pre ponoći svirku su započeli dugo očekivani gitarista Al McKay i vrhunski muzičari okupljeni oko Earth, Wind & Fire experience. Njima je dodeljen Nišville Grand Prix „Šaban Bajramović“ za uspešnu fuziju džeza sa ostalim muzičkim žanrovima, u ovom slučaju disko i fank. Prvo veče zatvorio je La Malbec orchestra iz Argentine u ritmu latinoameričkog bolero žanra.

Glavni program festivala održava se na otvorenom prostoru Platoa niške Tvrđave, na dve bine – Earth & Sky stage, a mnogi kvalitetni domaći i strani izvođači nastupaju na binama koje su besplatne za publiku: River, Open, Air, Hip Hop, Midnight Jazzdance, Movie, Jazz For Kids, Welcome, Youth, Jazz Museum stage, Kristina stage itd.

Koncept festivala je od početka, osim na „tradicionalnijim” formama džeza, bio zasnovan pre svega na fuziji ovog pravca sa etno tradicijama različitih delova sveta a naročito Balkana. Najpoznatiji džez magazin na svetu, američki „Downbeat” je u opširnom prikazu festivala 2008. godine ocenio Nišville kao festival koji na najbolji mogući način istovremeno promoviše džez kao pravac nastao na američkom kontinentu, muzičku tradiciju Balkana, ali i posebno spoj ta dva stila, čime je Nišville u mnogome doprineo predstavljanju balkanske muzike kao novog svetskog trenda.

U prestižnom britanskom Gardijanu iz 2016 Nišville je uvršten u 10 najboljih jazz festivala u Evropi. Nišville 2022 održava se od 5. do 14. avgusta.

 

Najnovije

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

„100 godina Duška Radovića“: Monografija posvećena najčitanijem Nišliji

Povodom obeležavanja jubileja, stogodišnjice rođenja Duška Radovića, pripremljena je...

Počinju Filmski susreti uz dve svetske i nekoliko niških premijera

U zvaničnom programu 57. Festivala glumačkih ostvarenja domaćeg igranog...

Umetnost balkanskog basa: Nenad Vasilić trio nastupa u Nišu

Nakon tri i po godine pauze kontrabasista i kompozitor...