Nema više neudobnih sedišta u Lutkarskom pozorištu u Nišu

U Lutkarsko pozorište decenijama nije ulagano, a Grad Niš je do sada ulagao skromnija sredstva u delimične intervencije, te nije bilo ozbiljnih intervencija u rekonstrukciju objekata koja im omogućuje proširenje dostupnosti kulturnog sadržaja publici i pridobijanje nove publike.

Pre četiri decenije, prema rečima direktorke pozorišta Milice Radulović, sedišta i podna obloga u potpunosti su odgovarali važećim standardima, merilima i propisima.

Međutim, po sadašnjim propisima iz ove oblasti, pozorišta, bioskopi i drugi zatvoreni prostori koji služe za masovna okupljanja publike, moraju da budu opremljena sedištima, podnim oblogama i drugom opremom koja je izrađena od nezapaljivog materijala, što je i zahtev zakonskih propisa Evropske unije.

Grad Niš je, prošle godine u okviru Javnog poziva – Gradovi u fokusu 2018, koji je raspisalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, aplicirao za Projekat „Virtuozna prezentacija višeslojnog kulturnog identiteta modernog Niša“, koji, kao poseban podprojekat, podrazumeva i zamenu podova i 212 sedišta u sali Pozorišta lutaka u iznosu od 5.462.100,00 dinara, što je ovih dana i urađeno.

Nova sedišta u Lutkarskom pozorištu u Nišu; Foto: Grad Niš
Nova sedišta u Lutkarskom pozorištu u Nišu; Foto: Grad Niš

Cilj projekta, koji je Ministarstvo podržalo sa oko 33 miliona dinara, je da podrži kulturu i kulturne aktivnosti u Nišu, kao pokretače društvenog i ekonomskog razvoja, sistematizovanje kulturne ponude i unapređenje kulturnog života, kao i kulturne infrastrukture Grada Niša, i pored uređenja pozorišta, predviđa i rekonstrukciju zgrade Muzeja na lokalitetu Medijana, kao i nastavak istraživanja na tom nalazištu.

Pozorište lutaka godišnje poseti između 27.000 i 30.000 gledalaca, pretežno dece predškolskog i nižeškolskog uzrasta i između 7.000 i 10.000 posetilaca programa gostujućih izvođača.

Pozorište je i domaćin brojnih kulturnih, umetničkih i naučnih programa i predstavlja prostor koji diše životom i sadržajima.

Marta gotova rekonstrukcija

Takvi programi zahtevaju bezbedan i reprezentativan objekat, sa savremenim enterijerom i prostorima koji mogu da se prilagode potrebama različitih programa, rekla je direktorka Radulović i najavila da će publika u novi, oplemenjeni prostor ući već prvog vikenda u martu.

“U toku ove godine pokušaćemo da rešimo i višedecenijski problem sa grejanjem u sali, rekonstruisaćemo mokri čvor i sagledaćemo i druge probleme sa kojima se zaposleni u Pozorištu i posetioci suočavaju, a cilj je da dobijemo modernu dvoranu koja će imati više funkcija”, poručio je gradonačelnik Niša, Darko Bulatović.

Projekat realizuje Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i projekte.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Gale proslavlja 65. rođendan sa velikim planovima za Old Timer Fest

Legendarni muzičar Goran Šepa, frontmen grupe Kerber, danas je...

U poljima lavande u Tamnjanici predstavljena dela srpskog viteza vajarstva

Osamnaest skulptura Nebojše Savovića krajem juna izloženo je na...

CircleArt festival: 0 posto otpada – 100 posto kulture

Udruženje za prirodu i društvo Multivox pokreće novi festival...

Najnovije