Zbog poplava vanredno u 15 opština

Vanredna situacija je na snazi u 15 opština zbog izlivanja reka.

Zbog rasta vodostaja i poplava, vanredna situacija je na snazi u Osečini, Krupnju, Loznici, Ljuboviji, Malom Zvorniku, Arilju, Kosjeriću, Lučanima, Ivanjici, Kraljevu, Ljigu, Mionici, Koceljevi, Vladimircima i Trsteniku. Kiša je prestala, a voda se povlači u Arilju, javlja dopisnica RTS-a.

Tek treba da se utvrdi šteta u domaćinstvima, ali i na poljoprivrednim kulturama, malinjacima. Dopisnica RTS-a iz Kraljeva javlja da je vodostaj Ibra jutros nešto niži jutros, pošto je mala količina kiše pala tokom noći.  

Najteža situacija je i dalje u Mlanči, Studenici, Ušću, slično je u selima ka Goču, ali i u selima duž sliva Zapadne Morave. 

Iako se očekuje da će u većini krajeva Srbije danas biti pretežno sunčano, RHMZ upozorava da će vodostaji i danas biti u umerenom porastu sa dostizanjem upozoravajućih nivoa na Mlavi, Peku, Timoku, Jasenici, Kubršnici, Crnici, Lepenici, Lugomiru, Resavi, kao i na slivu Južne Morave sa pritokama. 

U prekidu je saobraćaj na više regionalnih puteva. V. d. direktora „Puteva Srbije“ Zoran Drobnjak izjavio je da je sanirano 120 kilometara puteva na kojima je saobraćaj bio u prekidu.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je država sve uradila da do toga ne dođe i da će šteta biti brzo nadoknađena. 

U Ljuboviji je poplavljeno više od 700 domaćinstava. Evakuisano je više stotina osoba. Reka Ljuboviđa je srušila dva mosta. Količina vode koja je u Ljuboviji pala za 24 sata je 210 litara, što odgovara zbirnim višemesečnim padavinama.

Više od 50 pripadnika Vojske Srbije angažovano je na pružanju pomoći stanovništvu u Mataruškoj Banji kod Kraljeva, odnosno na izradi bedema zbog izlivanja reke Ibar koja preti da poplavi okolna domaćinstva.

Nabujali Ibar odneo je viseći most u Magliču u Ibarskoj dolini. U naselju Raškova bara u Arilju poplavljene su sve kuće. Evakuisan je jedan broj građana, ali većina ne želi da napusti svoje domove.

Mostovi na Moravici su zatvoreni za saobraćaj, isključeni su struja i voda. 

U Ljigu je pokrenuto nekoliko klizišta, a obilne padavine pričinile su štetu na poljoprivrednom zemljištu, putevima, mostovima i pomoćnim objektima u okolnim selima, rekao je predsednik te opštine Dragan Lazarević.

Reke u Pomoravlju su u koritima i nema opasnosti od izlivanja, ali su sve službe obaveštene i u pripravnosti.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Amber Alert: Podrška od Nišlijke koja je za malo izbegla zlostavljanje

Zbog toga što je kao jedanaestogodišnja devojčica umalo bila...

Na današnji dan oslobođen Niš: Od turske kasabe do modernog grada

Posle pet vekova vladavine Turaka, Niš je oslobođen 11....

ZOO kutak u Kamenici organizuje novogodišnja druženja sa Deda Mrazom

U susret novogodišnjim praznicima volonteri ZOO kutka u Kamenici...

Seksistički stavovi najviše se prenose kroz medije i obrazovni proces

Da je seksizam pojam koji označava diskriminaciju zasnovanu na...

Otvoren prvi MediGroup dom zdravlja na jugu Srbije

U centru Niša svečano je otvoren prvi MediGroup dom...

Najnovije