Veliko interesovanje za serološko testiranje na koronu na lični zahtev u Nišu

Građani mogu da ispitaju da li imaju antitela na korona virus i da li su bili u kontaktu sa virusom u prethodnom periodu

U Domu zdravlja Niš serološko testiranje na korona virus radi se u periodu od 07:00 do 11:00 časova u prostorijama Službe za laboratorijsku dijagnostiku u podrumu centralnog objekta, a od 11:00-20:00 časova na prvom spratu Doma zdravlja Niš, u zadnjem boksu Službe za laboratorijsku dojagnostiku i od 07:00-12:30 časova subotom i nedeljom.

DZ
Testiranje na antitela na lični zahtev; Foto: Dom zdravlja

Kapacitet laboratorije je 800 testova dnevno.

Građani sa sobom moraju da donesu priznanicu kao dokaz da su izvršili uplatu od 1.200 dinara na žiro račun broj 840-17750-34 Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Za ovaj test uzima se krv iz vene, nije potrebna prethodna priprema i građani krv mogu da daju u bilo koje doba dana.

Rezultat se izdaje za oko jedan sat i stiže na vašu mejl adresu. Ukoliko je rezultat pozitivan na IgM antitela, te osobe se pozivaju na testiranje PSR metodom.

Na taj način građani mogu da ispitaju da li imaju antitela na korona virus i da li su bili u kontaktu sa virusom u prethodnom periodu.

Ova vrsta testiranja poznata je i kao serološko testiranje i može da se obavi u svim domovima zdravlja, institutima i zavodima za javno zdravlje, Zavodu za zaštitu zdravlja radnika železnice i Zavodu za zaštitu zdravlja studenata.

Ko može besplatno da uradi test detekcije antitela IgG i IgM u Domu zdravlja Niš?

U Domu zdravlja Niš serološko testiranje o trošku države na prisustvo antitela na SARS- CoV-2 virus mogu da urade:

  1. Osobe čije zdravstveno stanje zahteva hospitalizaciju (neuključujući ambulantne preglede i dnevne bolnice)
  2. Specifične grupe eksponiranih (npr. zaposleni u gradskom saobraćaju, gerontološkim centrima, vojska, policija, studenti smešteni u studentski domovima itd) nakon procene nadležne epidemiološke službe i to:
  • u prostorijama Službe za laboratorijsku dijagnostiku u podrumu centralnog objekta u periodu od 07:00 do 11:00 časova.
  • na prvom spratu centralnog objekta u zadnjem boksu Službe za laboratorijsku dijagnostiku od 11:00 do 20:00 časova, a subotom i nedeljom u istom prostoru od 07:00 do 12:30 časova.

Rezultat testa biće poznat za jedan sat. Informaciju o podizanju rezultata pacijent će dobiti prilikom uzimanja uzorka krvi, a tumačenje rezultata testa i uputstvo za dalje postupanje dobiće od svog izabranog lekara.

Test mogu da urade i osobe zaposlene u zdravstvenim ustanovama (medicinske, stomatološke i farmaceutske ustanove) koje ne ispunjavaju indikacije za testiranje RT-PCR metodom, a kod ih je epidemiološkim ispitivanjem procenjeno da pripadaju vulnerabilnoj kohorti čiji skrining na prisusutvo COVID-19 pruža značajan doprinos u kontroli širenja infekcije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Plaža Banjica u Ostrovici spas od tropskih vrućina

Na dvadesetak kilometara od Niša u selu Ostrovica na...

Anketa: Kakve su ekološke potrebe građana u Nišu

Kolika je informisanost o pitanjima zaštite životne sredine i...

Najnovije