Većina učenika se odlučila da nastavu prati u školi

Analize operativnih planova koje su dostavile osnovne škole u Srbiji pokazale su da se najveći broj učenika izjasnio da će od 1. septembra nastavu pratiti u školi, dok se samo 3,7 odsto učenika opredelilo za nastavu od kuće, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Škole su imale obavezu da do 27. avgusta školskim upravama dostave operativne planove i izveštaje u vezi sa posebnim programom obrazovanja i vaspitanja u skladu sa merama zaštite od širenja zarazne bolesti virus korona. 

Kada je reč o prvom ciklusu obrazovanja, 3,1 odsto učenika od prvog do četvrtog razreda opredelilo se da nastavu prati od kuće, dok se za taj vid nastave opredelilo 4,3 odsto učenika u drugom ciklusu. 

Škole su se u okviru operativnih planova izjašnjavale i za modele nastave. 

U prvom ciklusu osnovne škole za nastavu koja se ostvaruje u odeljenjima u punom sastavu opredelilo se 37,9 odsto, odnosno 479 škola, a za podelu na dve grupe je 299 škola, odnosno 23,7 odsto. Neke od škola koristiće kombinaciju predloženih modela na nivou pojedinačnih razreda – neka odeljenja rade u punom sastavu, a neka se dele. 

Deo škola ima specifičnu organizaciju, poput muzičkih, baletskih i specijalnih škola. Takve škole organizovale su se po drugačijem modelu, jer imaju individualnu nastavu ili nastavu u malim grupama. 

U drugom ciklusu osnovne škole, za nastavu koja se ostvaruje u odeljenjima u punom sastavu opredelilo se 31 odsto škola, odnosno njih 392, za podelu na dve grupe 30,5 odsto škola (383), dok je neki drugi model izabralo 314 škola. 

Analiza dostavljenih podataka pokazala je da su škole vrlo pažljivo razmotrile prostorne kapacitete i uslove, kao i da je u cilju bezbednog početka školske godine dobro isplanirano korišćenje školskog prostora.

U Nišu škole su se dolučile više za kombinovanu nastavu osim Gimnazije „Svetozar Marković“.

„U Gimnaziji „Svetozar Marković“ oko 15 odsto đaka pratiće nastavu onlajn, što je više nego u ostalim školama u Nišu. Među njima većinu čine učenici trećeg i četvrtog razreda, dok šest odsto čine prvaci“, kaže direktor ove gimnazije, Marjan Mišić kaže da su sve mere zaštite preduzete.

Čak 93 odsto roditelja učenika Prve niške gimnazije “Stevan Sremac” izjasnilo se da želi kombinovanu nastavu, kaže direktorka ove vaspitno-obrazovne ustanove Jelena Milošević.

Kako je istakla, reč je o školi koja deli prostor sa Gimnazijom “Bora Stanković” i zahvaljujući njihovoj dobroj međusobnoj saradnji nastava će se odvijati u dve smene, a đaci i jedne i druge škole će jedne nedelje biti u školi, a druge kod kuće i učiti na daljinu preko interent platformi.

U Prvoj niškoj gimnaziji “Stevan Sremac” prvog septembra nastavu će pohađati ukupno 700 učenika, koji će po danima i razredima biti raspoređeni u 25 učionica, odnosno jedna polovina će jedne sedmice ići u školu, a druga pratiti nastavu onlajn.

Osnovne škole su same birale koje model nastave će koristiti od prvog septmerba, a u Osnovnoj školi “Radoje Domanović” u Nišu nastavno osoblje se odlučilo za kombinovanu nastavu i produženi boravak za decu čiji roditelji rade.

To znači da će po razredima učenici imati organizovanu nastavu neposredno u školi i putem nastave na daljinu, a da će sa svim detaljima roditelji i njihovi učenici biti upoznati 31. avgusta, kaže direktorka škole Dušica Tričković.

U toku jedne nedelje imaje neposredan obrazovno-vaspitni rad u školi ponedeljkom, sredom i petkom, dok će učenici sedmog i osmog razreda uliti u školi utorkom i četvrtkom.

Naredne nedelje razredi će se rotirati. Tim za praćenje kvaliteta rada ustanove je odabrao ovakav model nastave jer uslovi za to u školi postoje, a broj učenika u odeljenju neće biti više od 18, dok će časovi trajati 30 minuta.

Dezinfekcija i provetravanje učionica će se obavljati u roku od 20 minuta između smena, a neki časovi će se održavati na otvorenom.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije