Šta je Teslagram? Leptirom protiv falsifikata

Na svetu postoji više od 17.000 vrsta leptira i tačno 180 zvanično priznatih valuta. Gde god se nalazili, leptiri dele jednu zajedničku osobinu: mogu živeti od jednog do najviše 30 dana.

I sve svetske valute dele nešto zajedničko: svuda ima onih koji ih falsifikuju.

Zahvaljujući inovaciji naučnika iz Srbije uskoro bi od falsifikovanih novčanica mogao da nas zaštiti „Teslagram“ – prirodni hologram koji potiče sa krila leptira!

Teslagram je dobio ime po najvećem i svetski poznatom srpskom inovatoru, Nikoli Tesli čiji se lik (pored ostalog) nalazi i na novčanici od sto dinara.

Nastavljajući njegovu tradiciju, naučnici Instituta za fizikuiz Beograda i kompanija Quadra Graphic ujedinili su se kako bi iskoristili pogodnosti prirodnog holograma.

Oni koriste sitne ljuspice sa leptirovih krila i proizvode jedinstvene i za falsifikovanje nemoguće – zaštitne hologramske šare.

Krila leptira sastoje se od velikog broja ljuspica nevidljivih ljudskom oku pošto ne prelaze veličinu od 100 mikrona. Ipak, ostaju na prstima i dlanovima nakon kontakta sa lepritovim krilima.

Svaka od ovih ljuspica potpuno je jedinstvena, što su naučnici iz Instituta dokazali matematičkom formulom. To je zapravo daleko viši nivo zaštite od onog koji je trenutno moguće ostvariti korišćenjem postojećih tehnologija za holograme kojima se potvrđuje autentičnost vrednosnih papira ili proizvoda.

Ova inovacija doživela je ogroman odjek pa je predstavljena i na ovogodišnjoj World Minds konferenciji koja je održana u Beogradu.

Krilima jednog leptira možete zaštiti oko 100.000 predmeta (apoena, predmeta). Teslagram tehnologija je platformna što znači da ima mnogo polja primene. Možemo da zaštitimo novčanice, kreditne kartice, modne brendove – odeću, satove, parfeme. Plastične i papirne kartice sa našom tehnologijom su neprobojni ključevi, možemo zaštiti umetnost i naravno, lekove“, izjavila je tada šefica Inovacionog centra Instituta za fiziku Marija Mitrović Dankulov.

Falsifikovanje novca

Tokom 2018. u Srbiji je, kako saopštavaNarodna banka Srbije, otkriveno 3.854 falsifikovanih novčanica dinara (u apoenima od 1.000, 500 i 2.000) što je za 34 odsto manje godinu dana ranije. U istom periodu u Evropi je, prema izveštaju Evropske centralne banke, otkriveno 262.000 lažnih novčanica evra (u 80 odsto slučajeva reč je o apoenima od 20 i 50 evra), što je za 13 odsto manje nego ranije.

Za potrebe izrade ovih holograma, kako kaže Dankulova, leptiri se uzgajaju i tek pošto prirodnim putem okončaju život, sa njihovih krila koriste se ljuspice za izradu Teslagrama, kao unikatni kodovi za zaštitu.

Mi ne ubijamo leptire, uzgajamo ih i puštamo ih da završe svoj životni ciklus, kažu kreatori Teslagrama.

Kako bi obezbedili praktičnu primenu ove naučne inovacije, ali i kako bi upoznali javnost sa mogućnostima zaštite uz Teslagram, naučnici su se opredelili za njegovu primenu na karticama.

Udružili su se sa kompanijom „Quadra Graphic“ (iskusnima u štampanju kartica i vrednosnih papira) i kroz Program saradnje nauke i privrede,koji  sprovodi Fond za inovativnu delatnost, započeli praktičnu primenu prirodnig holograma na predmete kojima su ih štitili od falsifikata.

Ovaj pilot program 2016. godine finansiralesu Evropska unija i Vlada Republike Srbije, uz tehničku pomoć Svetske banke, u ukupnom iznosu od 3 miliona evra.

Zahvaljujući sredstvima iz ovog programa, uspeli smo da razvijemo tehnologiju izrade emulzije, tehnologiju štampe i čitač koji nam omogućava identifikaciju i verifikaciju svakog proizvoda, kaže Mitrović Dankulov.

Uz finansijsku podršku Evropske unije, nauka i privreda u Srbiji do sada su stvorile 15 novih proizvoda i izradile 5 naprednih prototipa.

Tri nove tehnologije i tehnološka procesa za dobijanje proizvoda visoke dodate vrednosti su potvrđene. Trećina je počela da ostvaruje prihode od prodaje inovacija.

Napomena: Nijedan leptir nije povređen prilikom pisanja ovog teksta. Ljuspice sa krila leptira koriste se tek nakon prirodne smrti.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije