Srpski padobranci spremni da odgovore na bezbednosne pretnje

Pripadnici 63. padobranskog bataljona Specijalne brigade u niškoj kasarni „Narednik-pilot Mihajlo Petrović“ završili su deo obuke u letnjim uslovima. Vojska Srbije se oprema, naoružava i jača u svim svojim segmentima, poručuju iz Ministarstva odbrane.

Foto: MO

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, u pratnji načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića, obišao je završni deo obuke u letnjim uslovima pripadnika 63. padobranskog bataljona Specijalne brigade u Nišu.

„Naša Specijalna brigada je, svakako, jedan od najznačajnijih delova Vojske i onaj deo naše Vojske koji prvi treba da odgovori na udar i koji su tu da odgovore i na terorističke pretnje, ali i da sačuvaju naš narod gde god da je to potrebno“, kaže Vulin.

Vulin kaže i da Vojska Srbije posebno obraća pažnju na specijalne jedinice i posebno obezbeđuje materijalna ulaganja da bi zarade ovih pripadnika VS bile više nego kod ostalih, zbog njihovih velikih obaveza i zadataka.

Foto: MO

Tokom obilaska pripadnici 63. padobranskog bataljona Specijalne brigade pokazali su izuzetnu obučenost i najnoviju opremu koju koriste koja je u skladu sa najvišim svetskim standardima.

Foto: MO

Ovo je bila i prilika da se sagleda sva složenost selektivne padobranske obuke i spremnost polaznika koji su uspešno savladali sve delove obuke na zemlji i potrebna testiranja, a očekuju ih još padobranski skokovi.

„Uz sagledavanje ove najsloženije vrste obuke u našoj vojsci imali smo priliku da vidimo i ostatak obučavanja alpinističkih grupa prilikom dejstva na zaposednuti objekat i prilikom spasavanja u akcidentnim situacijama“, rekao je komandant Specijalne brigade Vojske Srbije brigadni general Miroslav Talijan.

Nakon referisanja komandanta 63. padobranskog bataljona potpukovnika Bobana Georgijeva i obilaska Centra za obuku padobranaca, u kome su demonstrirani pakovanje padobrana i rad na podveznom sistemu, ministar Vulin i general Mojsilović prisustvovali su i pripremama padobranaca za skok u okviru selektivne obuke izviđačkih jedinica, jedinica vojne policije i “Kobri“.

Foto: MO

Padobranci su takođe demonstrirali, u okviru obuke u letnjim uslovima, i spuštanje niz veračko uže u urbanim uslovima.

U završnom delu posete, ministar Vulin i general Mojsilović obišli su i infrastrukturne objekte za obuku pripadnika 63. padobranskog bataljona u kasarni “Narednik-pilot Mihajlo Petrović”.

Najnovije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Film Nove mreže prikazan na Fažana media festu

Nakon premijere na otvaranju Nišville jazz teatarskog festivala, dokumentarni...

Uspeh negotinskih vinara – od snova i ljubavi do održive budućnosti

Na istoku Srbije, u neposrednoj blizini Negotina, smešten je...

Umrežavanjem do bolje komunikacije ekoloških udruženja sa lokalnom samoupravom

Formiranje mreže ekoloških udruženja pozitivan je i dobar iskorak...

SVE(T) na leđima žene-Mirjana Karanović na otvaranju Teatarskog festivala

Premijera dokumentarnog filma „ SVE(T)na leđima žene“ – o...