U celosti asfaltiran put do Cerjanske pećine i Vizitorskog centra

Asfaltiranjem deonice puta u dužini od 300 metara do samog ulaska u kompleks zaštićenog prirodnog dobra Cerjanska pećina, ozvaničen je završetak investicionog dela projekta koji se finansira iz IPA programa prekogranične saradnje Bugarska-Srbija. Uređena su parkirališta i okretnica tako da će turističke atrakcije Panteleja biti dostupnije svim zainteresovanim građanima i turistima.

Foto: GO Pantelej

Nakon 3 meseca rada na ovoj deonici, obezbeđen je kvalitetan pristup novoizgrađenom Vizitorskom centru u kompleksu Cerjanske pećine. Unapređena turistička infrastruktura posetiocima će omogućiti lakši pristup i boravak u ovom zaštićenom području izuzetnih prirodnih vrednosti.

„Promocija je predviđena kroz predstojeće projektne aktivnosti kao što su Tematske rute koje uključuju posetu Popšičkoj, Prekonoškoj, Cerjanskoj i pećini Samar, kao i događaj na lokaciji pećine gde će se posetioci upoznati sa legendom o Cerjanskoj pećini, uživati u prirodnim lepotama okoline i imati priliku da obiđu samu pećinu“, kažu u GO Pantelej.

Foto: GO Pantelej

Projekat “Stvaranje preduslova za bolju dostupnost turističkim atrakcijama u Panteleju i Lomu poboljšanjem turističke infrastrukture i povećanjem broja turista”, Gradska opština Pantelej realizuje u partnerstvu sa bugarskom Opštinom Lom.

U okviru toga ranije je završen put od Gornjeg Matejevca do manastira Sveti Jovan, kao atraktivnog lokaliteta za ljubitelje verskog turizma i poštovaoce bogatog duhovnog i kulturnog nasleđa koje baštini Opština Pantelej.

Akcija čišćenja Cerjanske pećine, Kancelarija za mlade GO Pantelej
Foto: GO Pantelej

O Cerjanskoj pećini

Stručnjaci smatraju da je Cerjanka nastala pre više od dva miliona godina. Ušuškana je u brdima u okolini Kameničkog visa (814 m) na oko 14 kilometara od Niša i oko dva kilometra od sela Cerja.

Ulaz u Cerjansku pećinu nalazi se na mestu poniranja Provalijske reke na 515 metara nadmorske visine. Jedna je od najdužih pećina u našoj zemlji i do sada je otkrivena u dužini od 6.025 metara, ali joj se još uvek ne zna kraj. 

Neke od podzemnih dvorana visoke su poput solitera, više od 80 metara. Jedini stanovnici pećine su slepi miševi i daždevnjaci.

Cerjanska pećina je pod zaštitom od 1955. godine a 1998. godine Zavod za zaštitu spomenika prirode 1998. godine je pećinu proglasio prirodnim dobrom prve kategorije. 


POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije