Otvorena najsavremenija laboratorija za genetska ispitivanja u Nišu

Na Klinici za kardiohirurgiju KC Niš otvorena je najsavremenija laboratorija za ispitivanje svih poremećaja hemostaze i za tipizaciju tkiva.

Upravo je zavrsena kompletna rekonstrukcija podrumskih prostorija na Klinici za kardiohirurgiju gde ce biti smestena i nova laboratorija za genetska istrazivanja i tkivnu tipizaciju. Vrednost gradjevinskih radova, klimatizacije, opremanja prostorija namestajem i kompjuterima iznosi oko 50 000 evra. Hvala Draganu, Miljanu, Goranu, Sasi, Bukiju, Natasi, Pedi, Slavici, Mici, Vladeti, Ivanu, Marku, Zoranu, Ljubi, Milanu, Predragu – donatorima koji su omogucili da ovaj prostor izgleda bajkovito. Hvala magu niske arhitekture g. Budjevcu na ideji, odabiru boja i savetima. Svi zajedno, mozemo mnogo, sami – mnogo manje. Nasi pacijenti, osoblje Klinike i gradjani Nisa i Juga Srbije to zasluzuju!

Gepostet von Dragan Milic am Montag, 2. Dezember 2019

Kardiohirurgija dobila aparat Real Time PCR za genetska ispitivanja vredan preko 100.000 evra

„Ova laboratorija može da pruži uslugu hiljadama bolesnika kojima je potrebna tačna i precizna dijagnostika i pravovremeno dobiće efikasno lečenje.“, kaže direktor Klinike za kardiohirurgiju, Dragan Milić.

Laboratorija je otvorena zahvaljujući donaciji vrednoj preko 100.000 evra, američke vojske, vlade i američkog naroda.

“Aparat “Real Time PCR” značajno će poboljšati dijagnostičke kapacitete ne samo Klinike za kardiohirurgiju već i celokupnog Kliničkog centra. Na njemu ćemo raditi sva ispitivanja koja su vezana za trombofilije i kompletna tipizacija tkiva, kako zdravog, koje se koristi za transplantacije, tako i bolesnog. Više hiljada pacijenata iz Niša i sa juga Srbije moći će da bude pregledano godišnje na novom aparatu”, istakao je Milić.

Foto: Dragan Milic, Printscreen Facebook, kconline.rs
Foto: Dragan Milic, Printscreen Facebook, kconline.rs

Vrpcu su svečano presekli američki ambasador Entoni Godfri, koji rvi put boravi u Nišu i direktor Klinike za kardiohirurgiju, Dragan Milić.

Laboratorija se nalazi u rekonstruisanim podrumskim prostorijama na Klinici za kardiohirurgiju. Vrednost građevinskih radova, klimatizacije, opremanja prostorija nameštajem i kompjuterima iznosi oko 50.000 evra.

Laboratorija je nazvana “Daglas Dold” po studentu medicine koji je bio američki šef Crvenog krsta u Srbiji u Prvom svetskom ratu.

“Juna prošle godine dobili smo opremu neophodnu za operacione sale vrednu preko 400.000 evra. Do sada je uz pomoć te opreme operisano 1.100 ljudi. Listu čekanja na operacije smanjili smo sa 250 do 300 ljudi na 50 do 60. Pre dve godine smo na klinici imali 227 kardiohirurških operacija, a sada 425”, kazao je Milić.

Dodao je da zahvaljujući dobrim kadrovima i novoj opremi stopa smrtnosti kardiohirurških pacijenata na Klinici za kardiohirugiji iznosi svega 2,2 odsto, a ukupna smrtnost pacijenata je 1,97 odsto.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije