Niški neurohirurzi prvi put operisali tumore neuro-navigacijom

U korak sa tehnološkim inovacijama

Specijalisti neurohirurgije niškog Kliničkog centra, još jednom su pokazali i dokazali, da su dovoljno edukovani, da izvode najkomplikovanije operativne zahvate, koristeći najsavremeniju opremu.

Ovoga puta, reč je o operacijama tumora na mozgu, prilikom kojih su niški neurohirurzi, tokom protekle nedelje, prvi put upotrebili, potpuno novi pristup ovom složenom medicinskom zahvatu.

Pacijentima je najpreciznijom metodom uklonjeno tumorno tkivo iz mozga, bez ikakvih neuroloških posledica
Pacijentima je najpreciznijom metodom uklonjeno tumorno tkivo iz mozga

Svoje znanje oprobali su korišćenjem neuro-navigacije, jednog od najsavremenijih aparata za operacije ove vrste, koji omogoćuva tačnu lokalizaciju tumorske promene u lobanji i na taj način, potpuno precizno „navodi“ operatora pri izvođenju intervencija, “Kjuza” aparatom.

Neurohirurzi niškog Kliničkog centra su, za nekoliko dana, na taj način, uspešno izveli tri operacije, a dokaz za omogućenu potpunu preciznost jesu i pacijenti, koji su već nakon par dana od zahvata, ponovo na nogama i prema rečim lekara, bez ikakvih neuroloških deficita.

Neuro- navigaciju je KC Niš, odnosno Klinika za neurohirurgiju, dobila na jednonedeljno korišćenje od jedne kompanije, a kako bi se oprobali i uvideli dokle su hirurzi stigli sa našim znanjem.

„Pomoću tog aparata, dolazimo do tumora, koji je jasno označen i uz pomoć navigacije vidimo da je tu, potom koristimo “Kjuzu” aparat, koji smo zahvaljujući Ministarstvu zdravlja dobili pre dve godine, a koji nam služi za uklanjanje tumorske mase i pritom, poštedimo okolno zdravo tkivo, a nakon interevencije, pacijenti nam izlaze bez neurološkog deficita“, objašnjava doc. dr Vesna Nikolov, rukovodilac OJ Klinika za neuorohirurgiju KC Niš.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Amber Alert: Podrška od Nišlijke koja je za malo izbegla zlostavljanje

Zbog toga što je kao jedanaestogodišnja devojčica umalo bila...

Na današnji dan oslobođen Niš: Od turske kasabe do modernog grada

Posle pet vekova vladavine Turaka, Niš je oslobođen 11....

ZOO kutak u Kamenici organizuje novogodišnja druženja sa Deda Mrazom

U susret novogodišnjim praznicima volonteri ZOO kutka u Kamenici...

Najnovije