Od gradilišta do dizajniranja nakita: Izašla sam iz zone komfora i ostvarila svoj san

Autor:B. J.

Nakon 17 godina uspešnog rada na gradilištima širom Srbije i Libije Tanja Kecojević rešila je da izađe iz „zone komfora“, ostavi siguran posao i okrene se kreativnom stvaralaštvu. Pokrenula je svoj brend Lilium kraft i izradu unikatnog nakita sutaš tehnikom.

Po profesiji građevinska inženjerka niskogradnje, Tanja Kecojević godinama se već sprema na totalni preokret u svom životu. Kada je dostigla, kako kaže, unutrašnju zrelost kao žena i prešla kilometre svežeg asfalta, odluku o novom početku donela je pre 6 meseci.

„Pokazala sam sebi da umem da radim na građevini, ali sam pronašla i jedan suptilniji, mekši, lepši deo sebe i poželela sam da to podelim. Uvek sam se nekako bavila umetnošću, volim da bude primenjena, da ima neku svoju funkciju te otud i dizajniranje nakita. Radila sam mnoge stvari, ali sam nekako u ovome našla sebe. U početku nije bilo lako, bilo je puno straha“, kaže Kecojević.

Nakit; Foto: privatna arhiva

Soutache (sutaš) tehnika

Naša sagovornica bavi se izradom nakita tehnikom sutaš koji se izradjuje od šujtaša. Reč je o trakama poput ruske pletenice, tekstilne su i rade se od različitih materijala. Šujtaš se nekad stavljao na nošnje, stare uniforme, dame iz prethodnih vekova koristile su se ovim trakama. Međutim Tanja se ne drži striktno samo te tehnike, već radi i sa nekim novim, modernim materijalima, staklićima, kamenčićima i onda pokušava da ih sve uveže u neku konačnu lepotu.

„Nakit pravim za žene 40+ godina, valjda zato što je to kod mene došlo u tom periodu. Smatram da je nakit i ono što stavite na sebe vid izražavanja vašeg unutrašnjeg bića i mislim da žena u zrelosti ima i te kako puno iskustva, znanja i nečega što bi trebalo da podeli u svetu koji je okružuje. Volim da svojim nakitom istaknem mudrost i znanje jedne žene kojoj je trebalo vreme da bi to pokazala. Lepota je u svakoj bori jer se tu vidi njeno iskustvo, znanje, veština“, pojašnjava Kecojević.

Ogrlica; Foto: privatna arhiva

Postoji nakit koji kreatorka stvara po sopstvenoj zamisli uz dodatak nekog kristala, lepog komada kože, grančicu, a veoma često uradi i nakit po porudžbini „na neviđeno“ samo na osnovu opisa osobe kojoj je namenjen.

„Trudim se da u tom slučaju napravim ogrlicu koja treba da istakne kvalitete te žene. Tek onda se dešavaju čuda kada ta osoba uzme nakit i stavi ga na sebe. Emocije koje se javljaju, radost i ljubav koju širi ta osoba je nešto najdragocenije i daje vam inspiraciju za rad“, ističe Tanja Kecojević.

Radionice pravljenja nakita

Zbog toga što rukotvorine nisu zastarela stvar Tanja Kecojević će svakog četvrtka držati radionice u Deli prostoru sa očekivanjem da će mašta zainteresovanih, uz njene savete, svakom komadu nakita dati novu lepotu i upotrebnu vrednost.

„Ovakva interakcija pokreće, daje snagu i ljubav. A kad se ljubav deli ona raste i ima je još više i tako ide u krug. Zato dođite da saznate šta je sutaš i šta se sve radi u toj tehnici, da se družimo, razmenimo iskustva i ideje. Rado ću upoznati sve zainteresovane sa mogućnostima koje ova tehnika nudi. Svako će imati drugačiji materijal, drugačiji krajnji ishod“, poručuje Kecojević.

Radionice su četvrtkom od 17.30h u Deli prostoru u Nišu. Obezbeđen je sav potreban materijal, a broj mesta je ograničen.

1 KOMENTAR

  1. Draga Tanja,

    Zaista predivnooo i inspirativno stvarate. Takav nakit bas trazim….mocan i jedinstven!
    Nadam se da cete odrzati radionice i u Beogradu.

    Veliki pozdrav,
    Asja

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Nova oaza za ljubitelje pešačenja – Vlasina bogatija za 47 km uređenih staza

Coca-Cola sistem i UNDP inicijativom „Vlasina – čista ljubav“...

Gale proslavlja 65. rođendan sa velikim planovima za Old Timer Fest

Legendarni muzičar Goran Šepa, frontmen grupe Kerber, danas je...

Najnovije