Pomozimo Lazaru da ponovo stane na noge: Pošaljite 1009 na broj 3030

Autor:Redakcija

Više od dve i po godine traje borba Nišlije Lazara Ristić (16) da stane na svoje noge nakon što je teško povredio kičmu prilikom skoka na bazen. Lazar je do sada imao dve operacije u Turskoj, a sada mu je neophodna još jedna za koju mu je potrebno 20.000 evra.

Dečakovi roditelji daju sve od sebe kako bi prikupili novac, ali svakako to neće moći bez pomoći humanih građana. Dečakova majka Tamara Ristić apeluje na sve koji mogu da doniraju novac za operaciju u koju polažu mnogo nade.

„Reč o ugradnji električnog epiduralnog stimulatora. To je inovativna metoda lečenja pacijenata sa povredama kičme koju su najpre krenuli da primenjuju u Sjedinjenim Američkim Državama, a radi se sada i u Turskoj. Lekari procenjuju da bi operacija mogla da pomogne Lazaru jer ima 20 odsto očuvane kičmene moždine. Elektrostimulator bi pojačao impulse i omogućio maksimalnu iskorišćenost očuvanog dela kičmene moždine“, kaže Ristić.

Ona je kazala da je njen sin nakon fatalnog skoka u bazen i preloma petog i šestog pršljena lečen na klinikama u Nišu i Beogradu sa dijagnozom kvadriplegija.

„Lazar je nakon operacija na klinikama u Turskoj ojačao gornji deo tela i ruke, a javili su mu se i prvi inicijalni pokreti u stopalima. Ugradanja elektrostimulatora pomogla bi mu da dodatno ojača gornji deo tela, a prema procenama lekara, vratio bi mu se osećaj u nogama u donjem delu tela. Nakon operacije, svakako bi morao da nastavi sa rehabilitacijom, a i on i mi verujemo da njegova sudbina nije u invalidskim kolicima“, istakla je Ristić.

Prema njenim rečima, Lazar je veliki borac i nije klonuo duhom nakon nesreće koja ga je 30. juna 2020. godine zadesila na bazenu u Babušnici. Svakodnevno vežba sa fiziterapeutima i završava školske obaveze u Medicinskoj školi.

Nesreća na bazenu

Objasnila je da se nesreća na bazenu dogodila u vreme kada je ona sa mlađim sinom bila u plićaku bazena.

„Lazar se sve vreme kupao u olimpijskom bazenu zato što je odlično plivao, bio je član plivačkog kluba „Sveti Nikola“ iz Niša. U trenutku nepažnje je, međutim, skočio u bazen tamo gde je dubina vode samo 1,5 metara. Nisam videla trenutak kada je skočio, ali sam posle minut, dva videla da pluta u bazenu licem okrenutim ka dnu“, pojašnjava Ristić.

Nakon što ga je izvukla iz vode, dodala je, uspela je da ga spasi od davljenja veštačkim disanjem.

„Lazar se odmah požalio da ga boli vrat i da ne oseća noge. Hitno je prebačen u bolnicu u Pirotu, a potom u niški Klinički centar. Bilo je neizvesno da li će preživeti, lekari Klinike za neurohirurgiju nedelju dana su se borili za njegov život“, kaže Ristić.

Neophodna pomoć

Prema njenim rečima, posle oporavka u Nišu koji je trajao mesec i po dana, usledilo je osam meseci rehabilitacije na klinici „Miroslav Zotović“ u Beogradu, a potom dve operacije u Turskoj.

„U prikupljanju sredstava za Lazarevo lečenje uključila se i fondacija „Budi human“, ali sada vrlo malo donacija nam stiže preko računa i od humanitarnih SMS poruka. Nadam se da će ljudi videti naš apel i da će nam pomoći, kako bi što pre mogli da sakupimo novac potreban za operaciju. Hvala svima koji su se našem pozivu za pomoć već odazvali, kako donacijom tako i učešćem u humanitarnim prodajama koje organizujem“, ističe Ristić.

Novac za Lazarevu operaciju u Turskoj može se uplatiti na dinarski račun 160-6000000856684-12, a broj deviznog računa je 160600000085724672, IBAN RS35160600000085724672, SWIFT/BIC- DBDBRSBG.

Pomoć se može uplatiti i slanjem SMS poruke sa brojem 1009 na broj 3030, a za slanje poruke iz Švajcarske potrebno je ukucati human1009 i poslati SMS na broj 455.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Najnovije