Nove uniforme za pripadnike Vojske Srbije

Ministar odbrane Aleksandar Vulin je, zajedno sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem, prisustvovao prezentaciji novih uniformi za pripadnike Vojske.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije
Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

„Svaki pripadnik Vojske Srbije, od pripadnika pešadijskih jedinica do pripadnika specijalnih brigada, ima uniformu prilagođenu njemu, njegovim potrebama, uniformu koju su nadležni dizajnirali upravo na osnovu njihovih potreba“, poručio je Vulin.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije
Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Ministar je naglasio da svaki pripadnik Vojske Srbije ima najmanje dva kompleta uniforme M-10, jedan komplet uniforme M-93, najmanje jedan par letnjih čizama, jedan par zimskih čizama, jedan par cipela, a ako je pripadnik neke od specijalnih jedinica ima i posebne komplete i posebne uniforme.

Potpukovnik Drago Kurćubić iz Uprave za obaveštajno-izviđačke poslove Generalštaba Vojske Srbije ističe da su u izradi četiri nove varijante uniforme za izviđačke, diverzantske i padobranske jedinice Vojske Srbije po prvi put bili uključeni i sami korisnici, čija su iskustva implementirana u nova rešenja.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije
Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

„Danas samo mogli da vidimo uniformu za izviđačke, diverzantske i padobranske jedinice koja ima 26 delova u svom kompletu. Ovaj komplet razvila je domaća industrija, a u izradi su prvi put učestvovali izviđači, diverzanti i padobranci sa svojim iskustvima. Koristili su se savremeni materijali, koji se mogu naći na svetskom tržištu, ne samo na našem i koristila su se sva rešenja, što svetska, što naša“ – rekao je potpukovnik Kurćubić, naglasivši da su novi modeli uniformi pokazali odlične rezultate kako u laboratoriji, tako i na terenu, kao i da će se nastaviti sa praćenjem trendova, kako bi svaki sledeći model uniforme bio još bolji.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije
Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Potpukovnik Vladimir Ušljebrka iz Uprave vojne policije ističe da se nova uniforma namenjena pripadnicima Vojne policije M-19, sastoji od 28 delova i da, takođe, ima četiri varijante, u zavisnosti od vrste i uslova zadataka.

„Uniforma M-19 namenjena je za izvršavanje svih vojno-policijskih zadataka koji proizlaze iz zakonom definisanih poslova vojne policije. Ova uniforma ima ukupno 28 delova u kompletu i namenjena je za rad u svim zemljišnim i vremenskim uslovima. Ovde imamo predstavljene četiri varijante jedne iste uniforme – tri su neborbene i jedna je borbena varijanta“ – rekao je potpukovnik Ušljebrka, objasnivši da neborbene varijante uniforme podrazumevaju modele za letnji, zimski i prelazni period, a da se borbena varijanta kombinuje sa kompletom zaštitne opreme i oružja.

Prezentaciji novih uniformi prisustvovali su članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba Vojske Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije