Niš: Otvorena najmodernija laboratorija „Vatreno oko“

Nakon Beograda najmoderniju laboratoriju u regionu dobio je i Niš. „Vatreno oko“ počinje sa radom u petak i obrađivaće do 1.000 uzoraka dnevno. U njenu izgradnju Vlada Srbije uložila je 3,5 miliona evra, a donacija kineske Vlade je 500 hiljada evra u opremi.

Laboratorija „Vatreno oko“ u Nišu; Foto: B.J./Novinari Online

Laboratorije su donacija kineskog BGI-a, laboratorija se nalazi pored Instituta za javno zdravlje u Nišu.

„Nakon Beograda, najmoderniju laboratoriju dobija i Niš. Gradili smo je od temelja, od početka za razliku od Beograda. Počeli smo gradnju 28. aprila i za tri meseca smo otvorili laboratoriju, u rekordnom roku, ponosna sam. Zahvalila bih je kineskim prijateljima koji su nam pomogli. Nastavljamo da radimo dalje. Od prvog potvrđenog zaraženog u Srbiji povećali smo kapacitete za testiranje čak 20 puta“, rekla je premijerka.

Ovakve laboratorije Vatreno oko ne postoje nigde drugde u regionu. Obrađeno je više od 650.000 testova na koronu do sada, apsolutni smo lider po tome u regionu, naglašava Brnabić.

Ona je rekla da je doneta odluka i da se otvori laboratorija i u Kosovskoj Mitrovici, kako bismo spremni ušli u jesen.

Tiodorović: Epidemiološka situacija u Nišu mirnija

Niš je prema rečima epidemiologa Branislava Tiodorovića sada u boljoj situaciji nego u prvom piku. On smatra da testiranje onih koji nemaju tegobe, ne daje rešenje,jer ako je neko danas negativan ne znači da se uveče neće negde zaraziti i već sutradana biti pozitivan i imati tegobe.

Foto: B.J./Novinari Online

Prema njegovim rečima Nišlije su mnogo disciplinovanije sada. KC Niš trenutno raspolaže sa 200 slobodnih kreveta, a ako zatreba biće obezbeđeno još toliko.

„Treba da izdržimo, ovo će trajati i moramo biti svesni da moramo biti strpljivi. Zdravstveni sistem je sada uzeo malo vazduha, ali i dalje radi pod velikim opterećenjem. Ako ovako nastavimo mislim da ćemo krajem avgusta imati mirnu situaciju da spremni dočekamo jesen“, kaže doktor Branislav Tiodorović.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da je nekadašnja zgrada Specijalne bolnice za plućne bolesti u Knez selu spremna za rekonstrukciju i adaptaciju u potencijalnu kovid bolnicu za jesen.

„Projekat je spreman, na Vladi smo doneli odluku da se ova bolnica stavi u funkciju jer poseduje svu infrastrukturu. Raspolagaće sa između 400 i 500 postelja“, kaže Lončar.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Amber Alert: Podrška od Nišlijke koja je za malo izbegla zlostavljanje

Zbog toga što je kao jedanaestogodišnja devojčica umalo bila...

Na današnji dan oslobođen Niš: Od turske kasabe do modernog grada

Posle pet vekova vladavine Turaka, Niš je oslobođen 11....

ZOO kutak u Kamenici organizuje novogodišnja druženja sa Deda Mrazom

U susret novogodišnjim praznicima volonteri ZOO kutka u Kamenici...

Seksistički stavovi najviše se prenose kroz medije i obrazovni proces

Da je seksizam pojam koji označava diskriminaciju zasnovanu na...

Otvoren prvi MediGroup dom zdravlja na jugu Srbije

U centru Niša svečano je otvoren prvi MediGroup dom...

Najnovije