Na niški aerodrom sleteo „Iljušin 76“ sa 12 stručnjaka za gašenje požara

Na niški aerodrom „Konstantin Veliki“ večeras u 21.10h sleteo je avion-tanker „iljušin 76“ Ministarstva za civilnu zaštitu, vanredne situacije i uklanjanje posledica elementarnih nepogoda Ruske Federacije koji će se u subotu, 2. novembra uključiti u gašenje požara na Staroj planini.

Ruski avion "Iljušin" sleteo na niški aerodrom, Foto: Novinari Online
Ruski avion „Iljušin“ sleteo na niški aerodrom, Foto: Novinari Online

Ruska letelica, nosivosti 42 tone vode i sa posadom od 12 članova, koja poseduje visokosofisticiranu opremu i tehničke karakteristike za reagovanje u nepristupačnim predelima i planinskim grebenima, u subotu će izvršiti izviđanje i dejstvovaće na žarištima koja su nedostupna snagama koje gase požare sa zemlje, saopštio je MUP.

Avion i članove posade dočekali su predstavnici Rusko-srpskog humanitarnog centra i Grada Niša.

Ministarstvo za vanredne situacije Rusije saopštilo je ranije da je „iljušin 76“ poleteo ka Srbiji u 20.00h po moskovskom vremenu kako bi pomogao u gašenju šumskih požara.

“Iljušin” sleteo na niški aerodrom
“Iljušin” sa 12 članova posade sleteo na niški aerodrom

Avion „iljušin 76“ je već ranije učestvovao u gašenju požara u Srbiji. Reč je o četvoromotornom teškom transportnom avionu nosivosti od 50 do 60 tona, koji može da leti u veoma teškim meteorološkim uslovima.

Podsetimo, načelnik Sektora za vanredne situacije i pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Predrag Marić obišao je u letvrtak selo Dojkince na Staroj planini kao i područja na kojima je goreo veliki požar nakon čega je novinarima kazao da je požar na Staroj planini stavljen pod kontrolu, ali da će se i dalje intervenisati u „džepovima“.

Reč je, kako je objasnio, o najnepristupačnijim delovima Stare planine gde ljudstvom nije bilo moguće prići.

Na Staroj planini trenutno nema aktivnog požara, a požari u Pčinjskom okrugu su lokalizovani.

Marić, koji je posetio pripadnike Sektora za vanredne situacije koji su se na Staroj planini danima borili sa vatrenom stihijom, naveo je da su spaseni veliki šumski kompleksi.

Prema pisanju Insajdera, Vlada Srbije donela je 31. oktobra odluku kojom je i formalno uputila poziv Ruskoj Federaciji da avion „iljušin” ruskog Ministarstva za civilnu odbranu i vanredne situacije bude angažovan na gašenju požara na Staroj planini.

Kako je navedeno u odluci Vlade, za tu „međunarodnu pomoć” iz sredstava tekuće budžetske rezerve biće izdvojeno 22,5 miliona dinara.

Ovo je potvrdio i ministar unutašnjih poslova Srbije, Nebojša Stefanović, koji je na vanrednoj konferenciji za novinare istakao da su svi požari u Pčinjskom okrugu lokalizovani, dok su na Staroj planini u fazi potpunog gašenja ali da još ima džepova zahvećnih vatrom.

„Vlada Srbije je predala garancije i obezbedila sredstva za korišćenje tog ruskog aviona, kapaciteta 42 tone vode.“, rekao je Stefanović.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije