EU bi mogla uskoro da preporuči da se Srbija skine sa crvene liste

Ukoliko broj zaraženih virusom korona nastavi da opada, Evropska unija bi mogla da preporuči svojim članicama da skinu Srbiju sa crvene liste.

To navodi „Blic“, međutim, dodaje da to ne znači da bi sve zemlje to automatski i prihvatile, posebno one u kojima se epidemija rasplamsava. „Blic“ ističe da možda nije realno da se to desi pre 1. septembra, ali i da nije isključeno da bi onda, na primer, Grci odlučili da dozvole srpskim turistima ulazak uz, na primer, obavezan PCR test. 

Kako objašnjava, Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) je objavio najnovije podatke za sve države, na osnovu kojih zemlje donose odluku koga će staviti na zelenu, žutu ili crvenu listu, odnosno kome će otvoriti, a kome zatvoriti granice. 

Na osnovu ovih podataka svojevremeno je i Srbija dospela na „rizičnu listu“ Evropske unije, a „Blic“ navodi da bi to uskoro moglo da se promeni. 

Prema podacima ECDC, Srbija je u poslednje dve nedelje imala 2.323 novozaraženih, što daje prosek od 33,2 obolelih od Covid-19 na 100.000 stanovnika. 

Srbija je, navodi Blic, na dobrom putu da se spusti ispod granice od 25/100.000 koju skoro sve države uzimaju kao relevantnu za stavljanje ili skidanje sa crvene liste. 

Na prvom mestu je Španija sa 175,7 novozaraženih na 100.000 stanovnika, a kada je reč o komšijama prednjači Crna Gora sa 111,9, Bosna i Hercegovina sa 108,8, Rumunija ima 86,4 na 100.000, Severna Makedonija 82,2, a Hrvatska 65,3 slučaja na 100.000 građana.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije